Elävän arkiston helmet toimivat älylaitteissa ja blogeissa – Lisää historiallinen video sivuillesi

Elävän arkiston uudistus toi historialliset videot ja äänitallenteet älylaitteisiin. Samalla blogisteille ja medialle avautui mahdollisuus upottaa materiaalia omille sivuilleen.

Kotimaa
Elävän arkiston uudistus toi historialliset videot ja äänitallenteet älylaitteisiin.
Yle

Ylen Elävän arkiston videot alkoivat pyöriä tänään keskiviikkona myös älylaitteiden käyttäjille. Aiemmin Elävän arkiston videoita tai äänitallenteita on voinut katsella ja kuunnella vain tietokoneella.

– Uudistetun soittimen myötä mediat pyörivät jatkossa esimerkiksi iPadin selaimen kautta, kertoo Ylen Elävän arkiston ohjelmapäällikkö Reijo Perälä.

Toinen merkittävä uudistus on upotus eli niin sanottu embeddaus-mahdollisuus. Jatkossa netinkäyttäjät voivat lisätä, tai oikeastaan upottaa, videonsa esimerkiksi blogiin, kotisivuilleen tai journalistiseen julkaisuunsa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että videot näkyvät sivuilla itsenäisinä ilman turhia linkkejä. Videot kuitenkin pyörivät Elävän arkiston soittimesta. Samanlaista käytäntöä käyttää muun muassa Youtube.

Ja niin, miten tämä kaikki tapahtuu? Seuraa oheisia ohjeita, etkä voi astua harhaan.

  1. Avaa tallenne Elävän arkiston (siirryt toiseen palveluun)verkkosivulta, esimerkiksi ensimmäinen värillinen televisiouutislähetys.
  2. Paina embeddaus-painiketta “</>” videon ollessa pysäytettynä.
  3. Kopioi (ctrl+c) avautuvasta tekstilaatikosta HTML-koodi.
  4. Liitä (ctrl+v) HTML-koodi omalle sivullesi.
  5. Video on valmis katsottavaksi.

Video näkyy toimenpiteen jälkeen sivustollasi ja uusimmissa älylaitteissa. Upotettu materiaali poistetaan ainoastaan eettisesti tai moraalisesti arveluttavilta sivustoilta.

Elävä arkisto huomauttaa tallenteita sivuilleen lisääviä, ettei materiaalia ole tarkoitettu leikattavaksi tai mainontaan. Myös hyvien journalististen tapojen mukaista lähdemainintaa toivotaan.

Niin, ja tietenkin leppoisia katseluhetkiä.