Espanjan prinsessa Cristina virallisesti syytteeseen korruptiosta

Prinsessa Cristinaa, 49, epäillään vetopetoksesta ja rahanpesusta, hänen miestään julkisten varojen kavalluksesta.

Prinsessa Cristina Barcelonassa 5. huhtikuuta 2013. Kuva: Toni Albir / EPA

Espanjan prinsessa Cristina ja hänen puolisonsa Iñaki Urdangarin on asetettu virallisesti syytteeseen korruptiorikoksista, espanjalainen oikeusistuin ilmoitti keskiviikkona. Cristina, 49, on viime viikolla kruunatun kuningas Felipe VI:n sisko.

Cristinan veropetos- ja rahanpesusyytteet liittyvät hänen miehensä liiketoimiin. Urgangarinin epäillään kavaltaneen johtamansa hyväntekeväisyysjärjestön kautta useita miljoonia euroja julkisia varoja. Molemmat ovat kieltäneet syyllistyneensä väärinkäytöksiin.

Parin asianajajat ilmoittivat valittavansa keskiviikon päätöksistä. Myös tapauksen syyttäjä aikoo valittaa: hänen mielestään mahdollisista rikoksista ei ole todisteita, joten syytteistä tulisi luopua.

Palman alueen tutkintatuomarin Jose Castron mukaan on olemassa todisteita siitä, että prinsessa ja hänen miehensä ovat maksaneet hyväntekeväisyysjärjestön varoista kymmeniä henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja hankintoja – parkkisakoista lasten syntymäpäiväjuhliin ja Rio de Janeiron matkaan.

Hän sanoi kaiken viittaavan siihen, että prinsessa Cristina "järjesteli ja budjetoi aktiivisesti näitä tapahtumia, jotka olivat selvästi luonteeltaan henkilökohtaisia".

Jos syytteet pysyvät voimassa valituksista huolimatta, voi silti kestää kuukausia, ennen kuin oikeudenkäynti alkaa. Prinsessa Cristinaa ja Urdangarinia uhkaavat useiden vuosien vankeustuomiot.

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Espanjan monarkin lähisukulainen on oikeudessa syytettynä.

Cristina ei osallistunut viime viikolla Felipen kruunajaisiin. Hän ja Urdangarin eivät ole näyttäytyneet julkisesti hovin tapahtumissa sen jälkeen, kun tutkinta sai vauhtia.