1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltain kongressin puhemies yrittää haastaa Obaman oikeuteen

Republikaaneja edustava John Boehner sanoo, että presidentti Obama käyttää valtaa perustuslain vastaisesti.

Ulkomaat

Yhdysvaltain kongressin republikaaninen puhemies John Boehner ilmoitti keskiviikkona, että hän aikoo tehdä aloitteen kanteen nostamisesta presidentti Barack Obamaa vastaan. Kanteen syynä on hänen mukaansa vallan väärinkäyttö.

Obama on etenkin viime vuosina antanut lukuisia niin kutsuttuja toimeenpanomääräyksiä (executive action), joilla hän on saanut voimaan uusia käytäntöjä ilman kongressin hyväksymää lakia. Boehnerin mukaan kongressin ohittaminen tällä tavoin on perustuslain vastaista lainsäädäntövallan kaappaamista.

– Perustuslaki tekee selväksi, että presidentin tehtävänä on huolehtia täsmällisesti lakien toimeenpanosta. Mielestäni presidentti ei ole pannut lakeja täsmällisesti täytäntöön, Boehner sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan Boehner kieltäytyi kertomasta, mitä Obaman toimeenpanomääräyksiä kanteessa mainittaisiin.

Toimeenpanomääräyksillä Obama on muun muassa kieltänyt laittomien siirtolaisten lasten karkottamisen vuonna 2012 ja sallinut voimaloiden hiilidioksidipäästöjen säätelyn viime kuussa.

Kongressi lukossa

Obama on käyttänyt toimeenpanomääräyksiä takaporttina. Sen kautta hän on saanut edistettyä itselleen tärkeitä asioita, joista kongressi ei ole pystynyt päättämään. Kongressin ylähuone senaatti on tällä hetkellä demokraattienemmistöinen ja edustajainhuone republikaanien hallitsema, ja puolueiden erimielisyyden vuoksi monen lakiesityksen eteneminen on käytännössä pysähtynyt.

Valkoisen talon tiedottaja John Earnest sanoi keskiviikkona, että suurin osa amerikkalaisista ei tukisi Boehnerin ja muiden republikaanien suunnittelemaa kannetta.

– He harkitsevat veronmaksajien rahoittamaa oikeusjuttua siitä hyvästä, että Yhdysvaltain presidentti tekee työtään. Uskon, että se on askel, jota suurin osa amerikkalaisista ei kannattaisi, Earnest sanoi tiedotustilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun).

On vielä epäselvää, miten Boehnerin kanne käytännössä etenisi. ABC-uutiskanavan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Boehner aikoo esittää asian ensin puolueiden yhteiselle lakiasioiden neuvontakomitealle, jossa republikaaneilla on enemmistö. Sen jälkeen komitea nostaisi muodollisesti kanteen kongressin edustajainhuoneen puolesta.

Asian käsittely eri hallinto-oikeuden asteissa veisi mitä todennäköisimmin niin kauan, että mahdollinen päätös ei ehtisi vaikuttaa Obaman valtuuksiin hänen presidenttikautensa loppuaikana.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi