EU-huippukokouksessa luvassa vääntö komission puheenjohtajasta - Britannia jäämässä lähes yksin

Britannia on vastustanut voimakkaasti luxemburgilaisen Jean-Claude Junckerin valintaa Jose Manuel Barroson seuraajaksi.

Ulkomaat
Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker.Oliver Hoslet / EPA

EU-maiden johtajat aloittavat torstaina Brysselissä kaksipäiväisen huippukokouksen, jonka keskeisenä kiistanaiheena on komission uuden puheenjohtajan valinta.

Vahvin ehdokas on europarlamentin konservatiiviryhmän EPP:n ehdokas, luxemburgilainen Jean-Claude Juncker, jota ovat luvanneet tukea muun muassa Saksa, Ranska, Espanja ja Italia.

Britannian konservatiivinen pääministeri David Cameron on kampanjoinut kiivaasti Junckerin valintaa vastaan, mutta viime päivinä on alkanut näyttää yhä selvemmin siltä, että hän on jäämässä lähes yksin.

Keskiviikkona Junckerin taakse asettautuivat myös Hollanti ja Ruotsi, jotka ovat aiemmin suhtautuneet hänen valintaansa varauksellisesti.

EU-johtajat tekevät yleensä päätöksensä konsensuksella, mutta Cameron on vaatinut äänestystä puheenjohtajasta. Eräs uutistoimisto Reutersin haastattelema EU-lähettiläs arvioi, että Britannia todennäköisesti häviäisi äänin 26–2, vain Unkarin Viktor Orbanin äänestäessä Cameronin rinnalla.

Suomen pääministeri Alexander Stubb sanoi keskiviikkona uskovansa, että Juncker valitaan. Yle TV1:n Päivän kasvo -ohjelmassa haastateltu Stubb kuitenkin totesi, että nimityskysymykset ovat sellaisia, että niissä voi tapahtua mitä vain.

EU-parlamentin on vielä vahvistettava puheenjohtajavalinta. Äänestys on määrä pitää 16. heinäkuuta. EU-komission uusi puheenjohtaja seuraa tehtävässä Jose Manuel Barrosoa.

Komission puheenjohtajan valinnan jälkeen EU:lla on edessään joukko muita johtajavalintoja. Seuraaja on valittava muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Herman Van Rompuylle, joka jättää tehtävänsä marraskuussa.

EU-maiden sosiaalidemokraattiset pääministerit ja valtionpäämiehet vaativat viime viikolla vastineeksi Junckerin tukemisesta omia liittolaisiaan muihin EU:n huippuvirkoihin.

1. maailmansodan uhrien muistohetki avaa huippukokouksen

Huippukokous alkaa torstaina Ypresin taistelukentillä Belgiassa, jossa EU-johtajat muistavat sata vuotta sitten alkaneen ensimmäisen maailmansodan miljoonia uhreja.

Muistotilaisuutta seuraa työillallinen, jossa keskustellaan EU-politiikan pitkän aikavälin asialistasta.

Keskustelu komission puheenjohtajasta on vuorossa perjantaina. Uutistoimisto AFP:n mukaan Van Rompuy on pyytänyt, että EU-johtajat välttäisivät kiistelyä Junckerista perjantaihin asti.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset