1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulostelöytö paljastaa: Neandertalinihmiset söivät myös kasviksia

Tutkijat havaitsivat neandertalinihmiset sekasyöjiksi analysoidessaan Espanjasta löytyneet vanhimmat 50 000 vanhat ulostefossiilit.

Ulkomaat
Rekonstruktio neanderthalilaisesta miehestä ja naisesta saksalaisessa museossa.
Federico Gambarini / EPA

Espanjasta löytyneet ulostejäännökset osoittavat, että neandertalinihmiset söivät lihan lisäksi myös kasviksia, kertoo tuore tutkimus.

Vanhimmat tunnetut neandertalinihmisten ulosteet löytyivät El Saltista, jossa tutkijat ovat löytäneet merkkejä 45 000–60 000 vuoden takaisesta neandertalilaisasutuksesta.

Tutkijat löysivät viisi ulostenäytettä neandertalilaisten aikoinaan käyttämän kalliosuojan lattialta. Laboratorioanalyysissä näytteistä löytyi sekä lipidiä, jota syntyy ruoansulatuksessa erityisesti lihaa syötäessä sekä yhdistettä, jota syntyy, kun kasvikset hajoavat ruoansulatusprosessissa.

Plos One -nettilehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan analyysi osoittaa, että neandertalinihmiset söivät enimmäkseen lihaa, kuten asiantuntijat ovat uskoneetkin, mutta myös merkittävän määrän kasviksia.

Tutkijat eivät kyenneet ulostefossiilista tunnistamaan, mitä ruokaa täsmälleen kyseiset ihmiset olivat syöneet. Eläinten jäännökset El Saltissa viittaavat kuitenkin siihen, että he olisivat metsästäneet hirvieläimiä ja hevosia.

Massachusetts Institute of Technologyssa ja La Lagunan yliopistossa työskentelevä tutkija Ainara Sistiaga sanoo todisteiden viittaavan myös siihen, että paikalla oli marjoja, pähkinöitä ja juurimukuloita. Tutkijat eivät pysty kuitenkaan sanomaat, mitä tosiasiassa syötiin.

Aiemmissakin tutkimuksissa on hammasjäännösten perusteella epäilty, että neandertalinihmiset olisivat syöneet pähkinöitä ja kasveja. Varmuutta ei kuitenkaan ole ollut, koska neandertalilaiset käyttivät usein hampaitaan työkaluina. Siten he ovat saattaneet purra kasvia tai tarttua siihen sitä syömättä.

Noin 200 000 vuotta maapalloa asuttaneet neandertalinihmiset kuolivat sukupuuttoon noin 30 000 vuotta sitten homo sapiensin vallatessa alaa.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi