Pello päättää tänään kaksikielisyydestä

Pellon kunnanjohtaja Sami Baas pitää kaksikielisyyttä keinona, jolla turvataan perusterveydenhuollon lääkäripäivystyksen jatkuminen Ruotsin Övertorneålla. Pellon 50 euron kampanja ruotsinkielisyydestä sai paljon huomiota tiedotusvälineissä.

Kotimaa
Pellon terveyskeskus
Pellon terveyskeskus. Kunnanhallituksen puheenjohtajaa Risto Kuusijärveä haastattelee Jorma Korhonen. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Pellossa kunnanhallitus päättää tänään kunnan muuttamisesta kaksikieliseksi, eli suomea ja ruotsia käyttäväksi.

Pellon kunnanjohtaja Sami Baas herätti kesäkuun puolivälissä paljon huomiota ehdotuksellaan, jonka mukaan kunta maksaisi 50 euroa, jos kuntalaiset vaihtavat virallisen kielensä ruotsiksi.

Baas pitää kaksikielisyyttä keinona, jolla turvataan perusterveydenhuollon lääkäripäivystyksen jatkuminen Ruotsin Övertorneålla. Yhteistyö vaarantui, kun Lapin aluehallintovirasto alkoi epäillä päivystyksen kielellistä turvallisuutta ja vaatii, että pellolaisten on saatava lääkäripalvelunsa suomeksi.

Tornionjokilaaksossa on perinteisesti tehty yhteistyötä rajan yli.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Kuusijärvi arvelee ehdotuksen herättävän paljon keskustelua.

– Tietysti kaksikielisyys on herättänyt monenlaisia kommentteja pellolaisissa, myös meissä päättäjissä. AVI:n vaatimus kieltämättä yllätti, hän sanoo.

Kunnan kaksikieliseksi julistautuminen ei Kuusijärven mielestä ole läpihuutojuttu, vaan se edellyttää monenlaisia järjestelyjä

– Katsotaan, kuinka tässä käy.

Palkkio vielä epävarma

Pellon kunnanjohtaja Sami Baas on laskenut, että kaksikielisyysprosessi maksaa kunnalle noin 15 000 euroa. Hän on myös laskenut, että kunta saa satsauksensa takaisin
korkeampina valtionapuina. Kaksikielisyys edellyttää, että kahdeksan prosenttia pellolaisista ottaa ruotsin viralliseksi kielekseen.

Kunnanjohtaja esittää kunnanhallitukselle, että 300:lle ensimmäiselle kielensä ruotsintaneelle maksetaan 50 euron vaivanpalkkio.

– No... näitä asioita tänään hallituksessa porukalla mietimme, Kuusijärvi lausahtaa.

Omaa kantaansa asiaan hän ei tässä vaiheessa paljasta.