Lääkäriliitto: Sote-uudistus ei takaa lähipalveluja

Lääkäriliitossa ollaan pettyneitä esitykseen uudesta sosiaali- ja terveyspalvelujen mallista. Liitossa pelätään, ettei malli auta parantamaan palvelujen saatavuutta.

Kotimaa
Potilas makaa leikkauspöydällä lakanoiden alla.
Yle

Keskiviikkona tehdyn esityksen mukaan vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy viidelle suurelle alueelle, mutta kunnat tuottavat jatkossakin palvelut. Alueet voivat halutessaan myös ostaa palveluja.

– Näyttäisi siltä, että tämänhetkinen toimintamalli suhteessa erikoissairaanhoito – perusterveydenhuolto säilyy. Yksityinen palvelutuotanto ja julkinen palvelutuotanto säilyvät kokolailla ennallaan. Me emme näe, että lähipalvelut olisivat tällä turvattuja, emmekä näe, että potilaan valinnanvapautta olisi tässä vahvistettu, toiminnanjohtaja Heikki Pälve Lääkäriliitosta arvioi.

Potilasliitossa kuitenkin uskotaan, että malli voisi toteutuessaan parantaa hoitoon pääsyä.

– Julkisen terveydenhuollon vahvistaminen on erittäin tärkeää, kun vahvistetaan esimerkiksi perusterveydenhuoltoa. Kyllä täytyy sanoa, että jos näihin uskoo, niin tässä tapahtuu selkeä parannus, puheenjohtaja Paavo Koistinen Potilasliitosta sanoo.