Ruokaöljytehtaalla jännitetään, riittääkö kotimainen rypsi

Öljykasvien viljelyala on pienempi kuin vuosikymmeniin. Ruokaöljyjen valmistajat ovat huolissaan kotimaisen raaka-aineen riittävyydestä. Luomurypsistä on jo nyt pulaa.

Kotimaa
Rypsipelto.
Heli Mäki-Kauppila / Yle

Rypsin viljelyn vähentyminen huolestuttaa ruokaöljyn valmistajia.

Toistaiseksi kotimaista rypsiä on riittänyt rypsiöljyn tekemiseen. Jos rypsin viljely hiipuu edelleen, raaka-aine loppuu kesken, sanoo Turengissa rypsiöljyä valmistavan Kankaisten Öljykasvien toimitusjohtaja Perttu Korolainen.

– Todella paljon on tultu alas rypsin viljelyn huippuvuosista. Suunta on ikävä, ja kyllä me jännitämme tällä hetkellä, riittääkö kotimainen raaka-aine.

Luomurypsistä on jo nyt pulaa. Raaka-ainepula on vaikuttanut Kankaisten Öljykasvienkin toimintaan, kertoo Korolainen.

– Jos sato on kohtuullinen, saamme luomuraaka-aineen juuri ja juuri riittämään. Mutta eihän tilanne ole hyvä, jos joudutaan kädestä suuhun elämään. Isoja luomuöljykauppoja emme ole uskaltaneet lähteä tekemään, kun raaka-aineen saatavuus on epävarmaa.

Kotimaisesta raaka-aineesta halutaan pitää kiinni

Tuontirypsiin Turengissa ei haluta turvautua, sillä kotimaisuus on myyntivaltti.

– Viimeinen vaihtoehto on se, että turvaudumme tuontitavaraan. Etenkin Venäjän-markkinoilla on tärkeää, että raaka-aine tulee puhtaasta suomalaisesta luonnosta ja tarkan seulan läpäisseiltä viljelijöiltä, painottaa Korolainen.

Öljykasvien viljelyala on tällä hetkellä koko maassa noin 46 000 hehtaaria. Määrä ei ole ollut yhtä pieni yli 30 vuoteen. Myös Hämeessä öljykasvien viljely on liki puolittunut huippuvuosista.