Rosenlundin pappilan entisajan loisto taiottiin esiin

Rosenlundin pappila kunnostettiin sen vanhaa tyyliä kunnioittaen. 1700-luvun henkeä edustavat esimerkiksi hirsiseinät ja sisäkatot, mutta huonekalut tuovat rakennukseen tuulahduksen uutta. Pappilan ja sen vieressä olevan Aspegrenin puutarhan uskotaan luovan ainutlaatuiset puitteet muun muassa juhlille.

Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Pietarsaaren Rosenlundin pappilan peruskorjaus on valmis. Kaiken kaikkiaan työt kestivät vuoden.

– Pihakin on periaatteessa valmis, vaikka siellä onkin vielä vähän ankean näköistä. Nyt vain odotellaan, että istutukset lähtevät kasvuun ja alkaa vihertää, kertoo Aspegrenin puutarhasäätiön asiamies Carina Wikman.

Aspegrenin puutarhasäätiö ja museovirasto ovat dokumentoineet pappilaa, minkä ansiosta se voitiin kunnostaa 1700-luvun tyyliin. Remontin jälkeen vanhaa henkeä rakennuksessa edustavat esimerkiksi ovet, hirsiseinät, paneelit ja sisäkatot. Lisäksi seinät on tapetoitu ja maalattu alkuperäisillä sävyillä.

Uusina elementteinä ovat esimerkiksi lasiovet, valaisimet ja huonekalut. Huonekalut halutaan pitää sivuosassa ja jättää päärooli rakennukselle.

– Tänne tulee hyvin yksinkertaiset ja klassiset huonekalut. Me emme tarkalleen tiedä, minkälaiset huonekalut täällä on aikanaan ollut. Emme halua luoda uudelleen sellaista, mistä emme tiedä mitään.

Pappila on ollut vuosien varrella esimerkiksi seurakunnan, musiikkikoulutuksen ja iltapäiväkerhojen käytössä.

– Remontin jälkeen pappila on entistä enemmän kokoontumis- ja juhlapaikka. Täällä vietetään jo tänä kesänä häitä. Tarkoituksena on kuitenkin vuokrata huoneita myös yritysten käyttöön.

Rosenlundin pappilan remonttibudjetti oli 1,3 miljoonaa euroa.