1. yle.fi
  2. Uutiset

Porin jätesodan osapuolten aseina lakipykälät

Porin jätekiista on muuttumassa lakipykälien köydenvedoksi. Kaikki osapuolet ovat oikeassa riippuen siitä, miten lakeja tulkitaan.

Kotimaan uutiset
Hangassuon kaatopaikka
Tapio Termonen / Yle

Porissa syntynyt riita jätteiden kuljetuksesta on saanut jäteyritykset takajaloilleen. Kiistan osapuolet - Porin kaupunki ja jätteenkuljettajat - vetoavat lakiin. Porilainen jäteyritys Veikko Lehti Oy toteaa pelaavansa voimassaolevilla säännöillä.

– Jätelaki määrää, että jäte täytyy hyödyntää ennen penkkaan menoa. Jos se menee kaatopaikalle, on se lainvastaista. Jätteiden siirtymisestä kunnan omaisuudeksi on päätetty noin vuosi sitten, mutta päätös ei ole vielä lainvoimainen, sanoo Veikko Lehden toimitusjohtaja Esa Lehti.

Päätöksen voimaantuloa hidastaa siitä tehty valitus. Asia on vielä täysin auki, eikä sen toteutumisen ajankohdasta ole tällä hetkellä mitään tietoa.

Rahan sekoittaminen jätteenkuljetukseen hämmentää

Jätealan yritykset haluaisivat viedä kotitalouksissa syntyvät yhdyskuntajätteet esimerkiksi Riihimäelle poltettavaksi, mutta Porin kaupunki vaatii jätteiden kuljettamista ensin Hangassuon kaatopaikalle. Sieltä kaupunki haluaa toimittaa jätteet itse hyötykäyttöön.

Porin kaupungin mukaan kyseessä on miljoonaluokan kiista. Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannuksen kertoi Porin jätehuollon tehneen viime vuonna 600 000-700 000 euroa tappiota jätteiden ohiviennin vuoksi. Jäteyrityksille kuntatalouden mukaantulo on hämmentävää.

– Kyllä tässä kaikessa on kyse vain rahasta. Meitä on ohjannut jätehuoltolaki, ympäristölaki ja kaupungin ympäristömääräykset. Sen mukaan olemme henkilökuntamme kouluttaneet ja toimineet. Nyt tähän on kuitenkin tullut myös kuntatalous mukaan, minkä vuoksi toimintaympäristömme on muuttunut. Uusien asioiden myötä homma vähän tökkii näin aluksi, Lehti toteaa.

Lue seuraavaksi