Kokoomus pysyy kärjessä – SDP vajonnut historiallisen alas

Yle Uutisten kesäkuun puoluekannatusarvio osoittaa sosiaalidemokraateille alhaisempaa kannatusta kuin koskaan aikaisemmin.

politiikka
Grafiikka puoluekannatuksesta kesäkuussa 2014.
Yle Uutisgrafiikka

Pääministeripuolue kokoomus on Yle Uutisten kyselyssä pitänyt paikkansa suosituimpana puolueena.

Kokoomusta kannatti kesäkuun mittauksessa 20,3 prosenttia vastaajista. Kokoomus pysyi kannatusmittauksessa suurimpana puolueena toisena peräkkäisenä kuukautena. Se meni toukokuussa ohi viime vuoden huhtikuusta vuoden ajan ykköspaikkaa pitäneestä keskustasta.

Kahden suurimman puolueen osalta kokoomuksen kannatus on ollut viime kuukausina suhteellisen vakaata, kun taas keskustan kannatus on elänyt enemmän. Keskustan suosio on laskenut noin puolen vuoden ajan, mutta näytää nyt kyselyn mukaan tasaantuneen.

Puolue puhuttelee naisia ja nuoria ehkä enemmän kuin aikaisemmin.

Jari Pajunen

Tässä kuussa keskustan kannatus oli 19,5 prosenttia, joka on sama kuin toukokuussa.

– Keskustan kannatus nousi ehkä hallituksen saamattomuuden takia varsin korkealle ja saavutti lakipisteensä viime vuoden loppupuolella. Aika luonnollisena seurauksena alkaa hitaanlainen lasku, arvioi mittaustuloksia Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen.

Vasemmistoliitto suurin nousija

Suurimmat muutokset löytyvät perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannatuksesta.

Perussuomalaisten kannatus on pudonnut toukokuusta prosenttiyksikön 17,9 prosenttiin, kun taas vasemmistoliiton kannatus on noussut 0,8 prosenttiyksikköä 9,3 prosenttiin.

Vasemmistoliiton viimeaikainen nousu on alkanut hallituksesta lähtemisen jälkeen.

– Puolue puhuttelee naisia ja nuoria ehkä enemmän kuin aikaisemmin, Pajunen arvioi.

Pajusen mukaan perussuomalaisten kannatuksen muutoksille on vaikea löytää syitä, koska siinä on vaihtelua selvästi enemmän kuin muilla puolueilla.

SDP:n lasku jatkunut

Toisen päähallituspuolueen SDP:n kannatus on jatkanut laskuaan alemmaksi kuin koskaan aikaisemmin Ylen puoluekannatusarvioiden historian aikana. Jos vaalit pidettäisiin nyt, SDP:tä äänestäisi kyselyn mukaan 14,8 prosenttia vastaajista. Laskua toukokuusta on 0,2 prosenttiyksikköä ja huhtikuusta prosenttiyksikkö.

Pajusen mukaan puolueen puheenjohtajan vaihtumisen johdosta mittausjakson aikana mahdollisesti tapahtuneet pienet muutokset eivät näy kannatuksen nousuna ainakaan vielä.

En varsinaisesti usko tulkintaan, jonka mukaan naiset tekevät lähtöä.

Antti Rinne

– Puheenjohtajavaalin vaikutus oli lyhytaikainen ja tästä eteenpäin teot ratkaisevat. SDP:lle odotettiin, että työväestö Antti Rinteen myötä pikkuhiljaa palaisi, mutta niin ei ole tapahtunut, Pajunen arvioi.

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne itse näkee tekojen merkitsevän henkilöitä enemmän.

– Nyt on pitkä tie edessä luottamuksen palauttamiseksi. SDP:n täytyy kyetä selkeyttämään sanomaansa, Rinne sanoo puolueensa kannutusluvuista.

Rinne ei usko, että SDP:n naiskannattajien vähentyminen johtuisi edellisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen vaihtumisesta Rinteeseen.

– En varsinaisesti usko tulkintaan, jonka mukaan naiset tekevät lähtöä, kyse on siitä, että tekojen pitää vastata sanoja ja sitä kautta luottamus palautuu, Rinne sanoo.

Muiden kannatus vakaata

Vihreiden kannatus on Pajusen mukaan suhteellisen vakiintunutta. Puolueen kannatus oli kesäkuussa tasan yhdeksän prosenttia, mikä on 0,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin toukokuussa.

RKP:n kannatus on 4,2 prosenttia, eli 0,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin toukokuussa. Kristillisdemokraattien kannatus on noussut 0,6 prosenttiyksikköä ja oli kesäkuussa 3,8 prosenttia.

Taloustutkimus haastatteli kyselyä varten 2 902 henkilöä 2.–25.6. välisenä aikana. Heistä puoluekantansa kertoi 62,8 prosenttia. Kyselyn virhemarginaali on 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.