Oulujärven muikkua on vaikea napata

Oulujärven muikkusaaliin arvioidaan olevan tänä kesänä keskinkertainen tai heikko. Vaikeat sääolot pilasivat mahdollisesti viime vuoden poikasten elämän. Vanhemmat muikut porskuttavat paremmin.

luonto
Muikkuja
Yle

Oulujärven muikkusaaliin arvioidaan olevan keskinkertainen tai heikko tänä vuonna. Viime vuonna kuoriutuneiden muikkujen kanta on huono. Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskuksesta arvioidaan, että Oulujärven muikkusaalista on vaikea ennustaa, koska seassa on myös vanhempaa muikkua.

– Viime vuoden hottakanta eli kuoriutuneiden muikkujen määrä oli olematon. Poikasten selviytymiseen on voinut vaikuutta jokin sääilmiö kuten voimakkaat tuulet, jotka sekoittivat pintaveden ja poikasten oli vaikea saada ravintoa. Tämän vuoden hottakantaa on vaikea vielä arvioida, kertoo Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskuksen tutkija Irma Kolari.

Kalastaja Taisto Jokelainen on samoilla linjoilla Kolarin kanssa.

– Vähän vaikea sanoa, mikä tekijä tässä on. Se on vain niin ihmeellistä, pohtii Jokelainen oikukkaita säitä.

Oulujärven muikku on joka vuosi arvoitus

Kokonaisuudessaan Oulujärven muikkusaalista on vaikea arvioida, koska kalastajien havainnot vaihtelevat. Esimerkiksi Niskaselän puolelta on saatu isompaa muikkua.

Muikku on se ruokakala, jonka perässä kaikki kalat periaatteessa kulkevat. Se vaikuttaa hintaan ja näkyy sitten joka puolella.

Taisto Jokelainen

Myös kalastustekniikka vaikuttaa saaliin määriin.

– Muikut pysyvät matalammalla, kun on viileä ilma, kertoo kalastaja Urho Sumiloff.

Kalastaja Taisto Jokelainen harmittelee kylmää säätä, joka voi vaikuttaa tämän vuoden muikun poikasiin.

– En tiedä tosiaan, onko siellä ruokaa tällä hetkellä, kun on kylmä vesi. Mikäli uutta kantaa ei nyt tänä kesänä tule, niin ensi kesä tulee olemaan erittäin huono.

– Muikku on se ruokakala, jonka perässä kaikki kalat periaatteessa kulkevat. Se vaikuttaa hintaan ja näkyy sitten joka puolella. Kysyntäähän kyllä olisi, mutta kun ei ole mitä tarjota, pohtii Jokelainen.