Kymmentuhatpäinen yleisö valoi uskoa Timanttiliigaan

Keskiviikkoiset Paavo Nurmen kisat antoivat toivoa siitä, että Suomeen olisi mahdollista saada Timanttiliiga-kilpailut vuonna 2017. Sitä ennen Turku havittelee Kansainvälisen yleisurheiluliiton Challenge-tason kilpailuja.

urheilu
Sandra Eriksson
Tomi Hänninen

Turussa uskotaan mahdollisuuksiin saada vuoden 2017 Paavo Nurmi Games osaksi kansainvälistä Timanttiliigaa. Ainakin keskiviikkona järjestetty Euroopan Premium Meeting -tasoinen kilpailu lupasi hyvää.

– Se oli niin kova juttu eri muodoissaan, että taatusti noteerataan, että täällä ollaan tosissaan liikkeellä, sanoi PN Turku Oy:n puheenjohtaja Ilkka Kanerva Aamu-tv:n haastattelussa.

Paavo Nurmen kisoille halutaan Timanttiliiga-status vuonna 2017, sillä silloin vietetään sekä Suomen 100- että Paavo Nurmen 120-vuotisjuhlaa.

Välietappeina ovat kaksi seuraavaa vuotta, jolloin Turkuun havitellaan Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kakkostason Challenge-liigan kilpailuja. Viimeksi Suomessa on kilpailtu IAAF:n kilpailuissa vuonna 2006, joka jäi Maailmankisojen ja myöhemmin Helsingin GP:n viimeiseksi vuodeksi.

– Vuonna 2016 tai jo ensi vuonna Suomi voisi tulla Challenge-liigan tasolle. Olemme lähteneet portaittaisesta kehityksestä ja laskeneet itsellemme mahdollisimman kunnianhimoisen aikataulun, Kanerva sanoo.

Tavoitteena pysyvä asetelma

Paavo Nurmi Games ei tähtää Timanttiliigaan vain yhdeksi vuodeksi, vaan tarkoitus on hakea pysyvämpää asetelmaa.

– Ei kukaan mene yhtä päivää varten avioon. Meidän on tarkoitus nostaa Turku pysyvästi maailmankartalle urheilun suomin mahdollisuuksin, sanoo Kanerva.

Meidän on tarkoitus nostaa Turku pysyvästi maailmankartalle urheilun suomin mahdollisuuksin.

Ilkka Kanerva, puheenjohtaja, PN Turku Oy

– Turku haluaa olla kansainvälisesti kiinnostava urheilu-, kulttuuri- ja tapahtumakaupunki. Yleisurheilu on perinteinen laji niin Suomessa kuin Turussakin, ja Paavo Nurmen perinteen hyödyntäminen antaa hienon mahdollisuuden lähteä nostamaan kilpailun tasoa, Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell sanoo.

Aamu-tv:n keskusteluun osallistuneet Kanerva ja Randell ovat yhtä mieltä siitä, että Timanttiliiga-kilpailun saaminen Turkuun on koko Suomen asia.

– Omat paikalliset hartiamme olisivat liian kapeat ottamaan kaiken sen vastuun, mitä tähän liittyy, Kanerva sanoo.

Suomalaiset edellä

Kilpailuun on tarkoitus saada paras mahdollinen kattaus kansainvälisiä huippu-urheilijoita. Kilpailuohjelman suunnittelussa mennään kuitenkin suomalaiset edellä.

Kansainväliset suhteet huomioon ottaen uskon Suomen kyllä hyvinkin pärjäävän.

Ilkka Kanerva, puheenjohtaja, PN Turku Oy

– On selvää, että meillä on aihetta palvella suomalaisten yleisurheilijoiden mahdollisuuksia. Avata heille ovia, kattaa heille pöytää olla kilpailemassa maailman kovimpien urheilijoiden kanssa, Kanerva sanoo.

Keskiviikon Paavo Nurmi Gamesin 10 000 katsojaa osoittivat, että yleisurheilu voi Turussa hyvin. Mitä sitten vielä voidaan tehdä, jotta Timanttiliiga-status saataisiin?

– Infra on kohtuullisen hyvin kasassa. Kysymys on lähinnä siitä, miten saadaan rahan, sponsoreiden ja tukijoiden armeijaa kasvatettua ja annettu heille myös vastapainoa. Kansainväliset suhteet huomioon ottaen uskon Suomen kyllä hyvinkin pärjäävän, Kanerva sanoo.