Jalkapallon MM-kisat Venäjällä 2018 – Etelä-Karjala hyötyy kisaturisteista

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut järjestetään vuonna 2018 Venäjällä. Stadioneita MM-kisoissa on käytössä 12, joista Suomea lähin stadion sijaitsee Pietarissa, vain reilun 200 kilometrin päässä itärajasta.

urheilu
Brasilin Neymar lähikuvassa.
EPA / Kai Fösterling

Venäjän MM-kisat ovat meillä yksi iso asia, joka pitää olla huomioituna matkailustrategiassa ja raja-alueen ohjelmassa.

Matti Viialainen

Etelä-Karjalassa valmistaudutaan hyvissä ajoin Venäjän vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoja varten. Maakunnan päättäjät ja yrittäjät ovat jo tehneet alustavia suunnitelmia siitä, miten Etelä-Karjalassa aiotaan reagoida naapurimaassa neljän vuoden kuluttua käytäviin kisoihin.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialaisen mielestä jo nyt on hyvä aloittaa mietinnöt siitä, miten osa kisavieraista voisi yöpyä Suomen puolella ja samalla tutustua Saimaaseen.

– Nämä Venäjän MM-kisat ovat meillä yksi iso asia, joka pitää olla huomioituna matkailustrategiassa ja raja-alueen ohjelmassa, jota parhaillaan viimeistellään, sanoo Viialainen.

Yhteistyötä yli rajojen esimerkiksi majoituksessa

Viialainen tiedostaa, että kisat ovat Venäjän kisat, mutta se ei estä yhteistyötä maiden välillä. Jos Pietarissa ei ole tarjolla sopivaa majoitusta, niin se voi löytyä Etelä-Karjalasta.

– Meidän pitää kyetä tarjoamaan houkuttelevia pakettimatkoja. Täällä on hotellit ja palvelut kohdallaan, lentokenttä ja suora junayhteys Pietariin. Yhdistelmä on aika erinomainen, kertoo Viialainen.

Viialainen on jo keskustellut Pietarin alueparlamentin puhemies Vjatšeslav Makarovin kanssa orastavasta yhteistyöstä.

– Olemme puhuneet asiasta, yksityiskohtia en voi vielä paljastaa. Saamme varmasti molempia osapuolia tyydyttävän suunnitelman aikaiseksi, sanoo Viialainen.

Täällä on hotellit ja palvelut kohdillaan, lentokenttä ja suora junayhteys Pietariin.

Matti Viialainen

Uusi iso stadion Pietariin

Viialaisen mukaan kisoja on ajateltava talouden ja liiketoiminnan kannalta, mutta myös hienona mahdollisuutena suomalaisille päästä seuraamaan maailman suurinta urheilutapahtumaa. Suunnitelmien on oltava valmiit jo hyvissä ajoin ennen kisojen alkua.

– Kyllä tuotteet pitää olla hinnoiteltuna ja tarjottavana jo viimeistään paria vuotta ennen, summaa Viialainen.

Pietariin kisoja varten rakenteilla olevaan New Zenit Stadiumiin tulee mahtumaan lähes 70 000 katsojaa. Muut isäntäkaupungit ovat Moskova, Sotši, Kaliningrad, Nizhni Novgorod, Kazan, Samara, Saransk, Volgograd, Rostov ja Jekaterinburg.