1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kokoomuksen Satonen: Downshiftaus tulee kalliiksi

Kokoomuksen tuore ryhmänjohtaja julkisti tänään kirjansa, joka esittelee keinoja hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi.

Arto Satonen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kokoomuksen eduskuntaryhmän tuore puheenjohtaja Arto Satonen Sastamalasta haluaa lisätä suomalaisten tekemän työn määrää. Hän julkisti tänään kirjansa, jossa esitetään keinoja hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi.

Satonen vaatii esimerkiksi työajan pidentämistä, eläkeiän nostoa ja nykyistä vastikkeellisempaa työttömyysturvaa. Perustuloa hän vastustaa, koska se antaisi moraalisesti väärän signaalin siitä, että jotenolo olisi hyväksyttävää.

Satonen olisi valmis myös kiristämään vuorotteluvapaan ehtoja. Hän huomauttaa, että kaikenlainen downshiftaaminen ja työnteon vähentäminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

– Jos 80 000 euroa vuodessa tienaava henkilö vähentää työnsä niin, että tekee 30 000 euron edestä työtä vuodessa. Niin se vero, mitä hän maksaa, vähenee sen verran, että yhden vanhainkotipaikan rahoitus häviää, Satonen laskee.

Downshiftaajat hyvin koulutettuja – pitkäaikaistyöttömillä ei varaa

Satonen muistuttaa, että downshiftaajat ovat yleensä vaativissa tehtävissä työskenteleviä ihmisiä, joiden pitkä koulutus on maksettu yhteiskunnan varoista. Pitkäaikaistyöttömällä tai vähävaraisella ei ole varaa downshiftata.

- Lehdissä kirjoitetaan isästä, joka kykeni irtautumaan arjesta ja lähti vuodeksi Thaimaahan perheineen. Oli siis ihannoinnin aihe, että joku on kyennyt järjestämään asiansa niin, että pääsee vuodeksi perheineen Thaimaahan. Onko se todella arjen sankaruutta? Eikö arjen sankari ole se, joka tekee töitä kotimaassa, maksaa veronsa ja ehkä sen lisäksi vielä auttaa iäkästä omaistaan tai ohjaa lapsia harrastuksissaan, hän kirjoittaa.

Satonen korosti kirjoittaneensa kirjan kansanedustajana eikä kokoomuksen ryhmänjohtajana. Hän kuitenkin uskoo, että kirjassa esitetyille ajatuksille löytyy kannatusta myös muiden kokoomusedustajien joukosta.

– Kyllä tässä sellaisia tavoitteita ja asioita on, mihin varmasti moni kokoomuslainen voi yhtyä.