Keihäskarnevaaleilla harjoitellaan, kilpaillaan ja kehitetään lajia

Urheilulajeihin liitetään erilaisia mielikuvia. Jos jalkapallosta puhutaan herrasmieslajina, niin keihäänheitossa vetoaa lajin alkukantaisuus. Viikonvaihteessa sitä on tarjolla Pihtiputaalla useamman päivän ajan.

urheilu
Tero Pitkämäki kuvassa
Lehtikuva

Pihtiputaan Keihäskarnevaalia oli aikanaan perustamassa Jorma Kinnunen, yksi takavuosikymmenten keihäslegendoista. Isän saappaisiin keihäskarnevaalien keulakasvoina on astunut vuorollaan Kimmo Kinnunen, keihään kaksinkertainen MM-mitalisti hänkin.

Keihäskarnevaalit on ainakin lajin harrastajien mielestä lajikarnevaalien äiti. Edessä on 44. kesä suomalaista keihäsjuhlaa.

- Iällä ei ole väliä, on sitten nuori heittäjän alku tai huippuheittäjä, kyllä se odotettu tapahtuma on, sanoo keihästutkija Riku Valleala, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta KIHUsta.

Pihtiputaalle kilpailijoita ja keihäskoululaisia saapuu parisen sataa. Lajin jatkuvuus Suomessa on hyvällä mallilla.

"Iällä ei ole väliä, on sitten nuori heittäjän alku tai huippuheittäjä, kyllä se odotettu tapahtuma on."

keihästutkija Riku Valkeala

- Tämän kokoiseen maahan sieltä on tulossa tulevaisuuden huippuheittäjiä oikeastaan niin paljon kuin on mahdollista. Lajien välinen kilpailu on tällä hetkellä todella kovaa, joten jos tämäkin asema säilytetään, niin se on hyvä juttu. Tietyllä tavalla lajissa vetoaa sen alkukantaisuus, Valleala kertoo.

Valleala uskoo, että pitkään jatkunut menestys keihäänheitossa vetää uusia heittäjiä lajin pariin. Idolit ovat heitä, joihin on helppo samaistua.

- Silloin kun meillä on huippuja, tulee nuoriakin lajiin mukaan.

KIHU tutkii ja kehittää

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU on vahvasti mukana Pihtiputaan Keihäskarnevaaleilla lajia kehittämässä.

- Tietyt lajinalaisuudet voidaan kyllä kertoa etukäteen, mutta kyllä siellä on paljon yksilöllisiä tekijöitä. Nimenomaan se yksilöllinen tekeminen on kaiken suola. Muita matkimalla voi saada vaikutteita, mutta se ei ole se juttu. Pitää löytää omat vahvuudet ja kehittyä niissä, tutkija kertoo.

Viime vuosina suomalaisilla keihäänheittäjillä lähtönopeudet ovat ollet hyviä, mutta keihään hallinta ja sen asento heiton alkuvaiheessa ovat jättäneet parantamisen varaa.

Suomalaiset keihäänheittäjät ovat olleen maailman kärkinimiä vuosien ajan. Terävimmän kärjen takana ei tilanne aina ole ollut niin hyvä. Riku Vallealan mukaan alkaakin pikkuhiljaa olla aika löytää jatkajia Antti Ruuskasen ja Tero Pitkämäen viitoittamalla menestyksekkäällä tiellä.

Riku Vallealaa Yle Keski-Suomeen haastatteli Päivi Kupla.