1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Merkittävä löytö: Janakkalasta paljastui ennen tuntematon linnavuori – katso video

Janakkalasta Hakoisten linnavuoren tuntumasta on löytynyt uusi linnavuori. Hangastenmäestä on löytynyt kolmisenkymmentä keskiajan alkuun viittaavaa esinettä, muun muassa keihäänkärkiä, veitsiä ja nuolia. Museovirasto on hyväksynyt Hangastenmäen linnavuoren muinaisjäännökseksi ja pitää löytöä hyvin merkittävänä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Vimeossa

Keväällä 2014 varmistunut uusi linnavuori Hangastenmäki sijaitsee Janakkalassa aivan joen tuntumassa, ja noin kilometrin päässä Hakoisten linnavuoresta. Linnavuoren löysivät arkeologian harrastajat ja heidän jäljiltään Museovirasto on saanut kolmisenkymmentä esinettä, osa hyvinkin näyttäviä, kertoo intendentti Eeva-Liisa Schulz.

– Täältä on keihäänkärkiä, panssarinuolen kärkiä, hevosenkenkiä ja hevosenkengän nauloja ja soihdunpidike, kertoo Schulz.

Osa esineistä löytyi jo elokuussa 2013 metallinpaljastimella ja loput keväällä 2014. Löytöjä tekivät Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät, jotka ottivat yhteyttä Museovirastoon. Hangastenmäessä on myös pidetty maastokatselmus Museoviraston edustajien ja harrastajien kesken. Museovirasto on nyt tuoreeltaan alkukesästä määritellyt ja hyväksynyt Hangastenmäen linnavuoreksi ja muinaisjäännökseksi. 

Uuden linnavuoren löytyminen on arkeologien keskuudessa suuri asia: edellisestä linnavuoren löytymisestä on aikaa yli neljännesvuosisata. Kaikkiaan Suomessa on satakunta linnavuorta. Linnavuorella tarkoitetaan keskiaikaista vuori- tai mäkiharjannetta, jossa on selkeitä merkkejä puolustusrakenteista. Tällaisia on Hangastenmäessäkin: vuoren laella on kasattu suuria kiviä selkeiksi valleiksi. 

Kadonneen linnavuoren metsästäjät

Yle Häme vei tällä viikolla hyvin Hämeenlinnan seutua tuntevan Museoviraston intendentin Eeva-Liisa Schulzin Hangastenmäkeen. Kiertelimme vuorella runsaan tunnin. Vaikka linnavuori on tiheän puuston peittämä, vuoren huipulta avautuu näkymiä niin Laurinmäen suuntaan Janakkalassa kuin Räikälänjoellekin.

Kun tuntumassa on lisäksi jo tunnettu Hakoisten linnavuori, keskiaikainen kalmisto ja muutaman kilometrin päässä viime syksynä löytyneen miekkamiehen hauta, voi päätellä, että alueella on ollut varhaisella keskiajalla merkittävä yhteisö.

– Näillä nurkilla, näitten vesien varsilla on asuttu paljon, ja ihmiset ovat olleet varsin varakkaita, ainakin osa heistä, arvioi intendentti Schulz.

Varhaiskeskiajan kulttuurista sotaisia merkkejä

Aineisto vaikuttaa alustavasti viittaavan varhaiskeskiajalle, noin 1300-luvulle. Hangastenmäen esinelöydöt antavat myös ymmärtää, että alueella on ollut varsin miesvoittoinen ja sotaisakin kulttuuri.

– Esinelöydöt viittaavat puolustusvarustukseen, kun alueelta on löytynyt runsaasti puolustusmateriaalia. Kannuksia ja veitsiä, hyvin miehistä ja sotaisaa aineistoa, kuvailee Schulz.

Janakkalan nykyisen kirkonkylän ja Laurinmäen tuntumassa vaikuttaa aikanaan olleen keskiajalla merkittävä yhteisö.

Museovirastossa ollaan uuden linnavuoren löytymisestä innostuneita. Uutta aineistoa tulee kaiken aikaa runsaasti arkeologian harrastajilta tutkijoille. Museovirasto onkin laatimassa ohjeistusta, jotta laajoja, suuria kaivauksia ei tehtäisi itse. Hangastenmäestäkin oli tullut esineistöä jopa enemmän kuin tarvittaisiin linnavuoren tunnistamiseksi.