Hyönteispula tappaa linnunpoikasia – toisen pesinnän merkitys korostuu

Monessa linnunpöntössä on tällä hetkellä hiljaista, sillä ruokaa ei ole riittävästi. Varsinkin varpuslintujen pesueet ovat harventuneet. Heinäkuun toinen pesintä voi kuitenkin pelastaa paljon.

linnut
Kottarainen istuu linnunpöntön suulla
Antti Kolppo / Yle

Pula hyönteisistä tappaa linnunpoikasia pesiinsä. Pitkään jatkuneen kylmän kauden vuoksi hyönteisiä on luonnossa vähän, eikä linnunpoikasille löydy riittävästi ruokaa.

Ruoan puute koettelee etenkin varpuslintuja. Esimerkiksi tiaisten poikueet ovat tänä kesänä normaalia harvalukuisemmat. Myös kirjosieppo on ongelmissa.

– Tappiot ovat kovat, poikasia kuolee runsaasti. Ne elävät kädestä suuhun, kertoo Kymenlaakson luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja ja luontokuvaaja Lassi Kujala.

Hyönteisten puute vaikuttaa myös kanalintuihin. Kujala pitää erittäin todennäköisenä, että kanalintujen pesueet jäävät pieniksi.

Myös sade on haitannut pesintää. Maahan pesänsä rakentavien lintujen pesiä on vettynyt ja hajonnut runsassateisena alkukesänä. Ainakin pajulintu ja punarinta ovat kärsineet kosteudesta.

Kujalan mukaan ilmiö on kuitenkin normaali. Etenkin varpuslintujen kannat voivat notkahtaa nopeasti, mutta ne myös elpyvät vauhdilla.

– Yksi vesikesä ei vielä maata kaada, hän toteaa.

Linnut pesivät useamman kerran vuodessa. Kun ensimmäinen pesintä on epäonnistunut, toisen pesinnän merkitys kasvaa. Lintujen laulanta on merkki siitä, että toinen pesintä on alkamaisillaan.