Kulttuuripomo tekisi Helsingin elokuusta nonstop-festivaalin

Stuba Nikulalle ei riitä mikään. Helsingin kesä on jo täynnä konsertteja, kaupunginosajuhlia ja festivaaleja. Nikulan visiossa elokuusta muodostuu kuukauden mittainen Helsingin tapahtumakesän kohokohta, tauoton kulttuurin juhla. Siitä voisi tulla myös pääkaupungin lyömätön matkailuvaltti.

Helsinki
Iltanäkymää alueelta puiden alla
Yleisöä perjantai-iltana.Flow Festival / Jussi Hellsten

Jo lukioiässä ensimmäisiä tapahtumiaan järjestänyt nykyinen Helsingin kulttuurijohtaja tietää, millaista kaupungissa on järjestää kesätapahtumia. Nikula on muun muassa ollut puskemassa Tuska-festivaalia maailmankartalle. Vajaassa kymmenessä vuodessa Nikula nosti Tuskan marginaalista yhdeksi Helsingin matkailuvalteista ja tunnetuimmista tapahtumista.

–Hienoa Helsingissä on juuri se, että täällä on Tuskaa, on Flowta ja Kuudetta aistia. Helsinki on niin iso paikka, että se tarjoaa erityisryhmille kiinnostavia, kansainvälisesti merkittäviä sisältöjä.

Tällä hetkellä matkailijaa kiinnostaa enemmän se, että mitä Helsingissä tapahtuu tänään tai huomenna, kuin se, kuka piirsi jonkun kirkon 200 vuotta sitten.

Kulttuurijohtaja Stuba Nikula

Paljon on kuitenkin muuttunut ja mutkistunut 2000-luvun alusta, jolloin Nikula oli järjestämässä Tuska-festivaalia ensimmäistä kertaa ulkoilmatapahtumana. Nykypäivän kaupunkitapahtumien järjestäjät nostavatkin usein esiin tapahtumanjärjestämisen vaikeuden ja kohtuuttomiksi paisuvat kulut.

–Tapahtumanjärjestämisestä on tullut vaikeaa eli kallista. Suurimmasta osasta viranomaissäädöksistä selviäisi tietysti rahalla. Surettaa vaan se, että viranomaiset eivät tunnu näkevän eroa maksullisten festivaalien ja puistossa järjestettävien kyläjuhlien välillä. Molemmissa tilanteissa edellytetään samantyyppistä järjestyksenvalvontaa, ensiapua, kierrätystä ja silloin puhutaan todella isoista rahoista. Järjestäjän näkökulmasta se on sitten se taiteilija, jolta pummataan ilmainen esitys, kun roskikset maksaa kaikille.

"Festarit vetävät paremmin kuin vanhat kirkot"

Kaupunkilaiset ovat löytäneet Helsingin tapahtumat hyvin. Kaupunki on kuitenkin kesäisin täynnä myös turisteja, joille pitää osata tarjota toisella tavalla.

–Tapahtumien löydettävyys on iso kysymys. Se, että kuinka suuri merkitys tapahtumilla on matkustuspäätöksen kannalta, tulee olemaan tulevaisuudessa mielenkiintoista. Esimerkiksi viime vuoden Flow-festivaalien kävijöistä jo kahdeksan prosenttia tuli Suomen rajojen ulkopuolelta.

Myös Ravintolapäivä vetää Nikulan mukaan turisteja puoleensa. Esimerkiksi suuret risteilyaluksilla tulevat matkaajat rantautuvat Helsinkiin ollakseen täällä Ravintolapäivänä. Matkan ajankohta onkin tulevaisuudessa se kiinnostava asia.

–Tällä hetkellä matkailijaa kiinnostaa enemmän se, että mitä Helsingissä tapahtuu tänään tai huomenna, kuin se, kuka piirsi jonkun kirkon 200 vuotta sitten.

Helsingin kulttuurijohtajan mielestä sen ajankohdan tulisi olla elokuussa. Nikula visiokin, että tulevaisuudessa Helsingin elokuuta tarjottaisiin turisteille ”nyt jos koskaan” -ajanjaksona.

–Silloin Helsinki on parhaimmillaan. Sykli toimii elokuussa meille edullisesti. Suomalaiset ovat töissä ja kaikki muut ovat lomalla. Elokuu on helsinkiläisillekin hieno kuukausi. On lämmintä ja ihmisillä on hyvä fiilis.