Peliala vetää Suomen suosta: "Rovion ja Supercellin jälkeen tulee uusia supertähtiä"

Kemianteollisuus, metsäteollisuus ja metalliteollisuus, vapiskaa! Peliteollisuus tulee ja valtaa vanhojen auringonlaskun alojen mahtiaseman Suomessa. Toteutuupa väite tai ei, tuore raportti todistaa, että peliyhtiöt ja pienet ohjelmistoyhtiöt ovat nyt alan vetureita.

internet
Poika pelaa tablettitietokonetta.
EPA

Toki kauan saa vettä virrata Vantaanjoessa ennen kuin Roviot, Supercellit ja muut pelikomeetat ohittavat Koneen, Neste Oilin tai Metson Suomen vientivetureina, mutta kaikki on mahdollista. Kadottihan Nokiakin ykkösasemansa maailman kännykkämarkkinoilla yhdessä hujauksessa!

– Pelialan supertähdillähän oli mainio viime vuosi. Ja koko ohjelmistoalan yleisestä kasvusta peliala selittää ison osan, ohjelmistoalan ekspertti, yliopistonopettaja Eetu Luoma Jyväskylän yliopistosta selvittää.

Hän esitteli tänään torstaina vuoden 2014 ohjelmistoyrityskartoituksen tulokset. Se tehtiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston, Aalto-yliopiston, Teknologiateollisuus ry:n, Ohjelmistoyrittäjät ry:n ja Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset ry, TIVIA:n kanssa.

Takana loistava menneisyys – edessä hieno tulevaisuus

– Pelialalla on edelleenkin mainiot tulevaisuuden näkymät. Suomessa on paljon peleihin liittyvää erityisosaamista. Ja innostus on tarttunut alan tekijöihin ja ohjelmistoalan osaajiin. Meillä on siis hyvät mahdollisuudet menestyä ja kasvaa pelibisneksessä, yliopistonopettaja Eetu Luoma vakuuttaa.

Hän muistuttaa, ettei pelialaa tarvitse enää keksiä uudestaan. Osaaminen on kehittynyt pikkuhiljaa parinkymmenen vuoden aikana. Ja se on, pysyy, kehittyy ja jalostuu kuin timantti.

Kartoituksen mukaan suomalainen ohjelmisto- ja IT-palveluala kasvoi 11,4 prosenttia viime vuonna. Eli kovaa kasvua aikana, jolloin bruttokansantuote kituu pakkasella tai nollan tuntumassa. Ja kuten todettua, kasvusta vastasivat erityisesti peliyritykset ja pienet ohjelmistoyritykset. Pienet uivat siis vastavirtaan.

Suurten yritysten liikevaihto pääosin supistui. Helsingin pörssiin listattujen IT-palvelualan yritysten liikevaihto pieneni 4,6 prosenttia. Ohjelmistoala kuuluu tähän IT-palvelualaan.

– Mutta kyllä ohjelmistoala ylipäätään on selkeästi yksi meidän kasvualoistamme. Ohjelmistoalalla menee hyvin, ja kasvunäkymät ovat hyvät, yliopistonopettaja Eetu Luoma kiteyttää.

Hänen mukaansa ohjelmistoalalla on sitä paitsi tärkeä rooli muiden toimialojen kasvussa.

Koko ohjelmistoalan liikevaihto oli viime vuonna arviolta 7,3 miljardia euroa ja se työllisti noin 42 000 ihmistä. Peliteollisuuden liikevaihto oli vajaa miljardi euroa eli 800 miljoonaa euroa ja se työllisti 2 200 ihmistä.