Huolehdi laukustasi hississä – seuraukset voivat tulla kalliiksi

Laukun hihnasta tai takin liepeestä aiheutunut hissin pysähtyminen voi maksaa matkustajalle satoja euroja. Useimmiten huoltomiestä tarvitaan noukkimaan avaimia hissikuilusta.

Kotimaa
Hissi
Mika Kanerva / Yle

Hissi on monille painajaismainen paikka erityisesti silloin, kun koppi sattuu pysähtymään paikoilleen suostumatta liikkumaan senttiäkään. Jumiutumisen syynä voi olla tekninen vika, mutta ahtaassa tilassa on myös mahdollista jättää esimerkiksi laukun hihna sopivaan rakoon.

Jos hissin rikkoutuminen tai pysähtyminen johtuu sen käyttäjästä, toimitetaan lasku myös sen mukaisesti.

Siitä tulee aina muutaman sadan euron lasku

Satakunnan isännöitsijäyhdistyksen puheenjohtaja Ari Lintula

– Hissin perustoiminnoista sekä turvarakenteista vastaa taloyhtiö. Jos hissin epätoiminnan syynä on laukun hihna, joka on huolimattomuuden takia väliin joutunut, peritään aiheutuvat kustannukset hissin käyttäjältä, toteaa Satakunnan isännöitsijäyhdistyksen puheenjohtaja Ari Lintula.

Yleisin tapaus on Lintulan mukaan koti- tai autonavainten putoaminen kynnysraon kautta hissikuilun pohjalle.

– Niitä ei sieltä kukaan muu edes saa noukkia kuin hissin huoltofirma. Siitä tulee aina muutaman sadan euron lasku, joka joudutaan lähettämään avaimensa kadottaneelle.

Paina nappia ja pysy rauhallisena

Pysähtyi hissi kesken matkan sitten mistä syystä hyvänsä, tulee tilanteessa pysyä rauhallisena.

Silloin ei auta kuin painaa hälytysnappia.

Satakunnan isännöitsijäyhdistyksen puheenjohtaja Ari Lintula

– Silloin ei auta kuin painaa hälytysnappia. Uudemmissa hisseissä on suora puheyhteys hissin huoltoyhtiöön. Vanhoissa hisseissä ei välttämättä ole kuin hälytyskello rappukäytävässä. Jollei ole kännykkää mukana, pitää vain odottaa että joku asukkaista kuulee sen, Ari Lintula sanoo.

Lintula muistuttaa, ettei hissistä lopu ilma eikä hissi lähde putoamaan, vaikka se pysähtyisikin kesken kaiken.