Himouimari aikoo kroolata Virosta Suomeen

Lohjalainen Tuomas Kaario valmistautuu ylittämään Suomenlahden uiden. Yli vuorokauden mittainen uintimatka on tarkoitus polskia heinä-elokuun vaihteessa. Kaario aikoo olla historian ensimmäinen lahden yli ilman märkäpukua uinut ihminen.

Kuva: Yle

Tuomas Kaario on uinut tänä kesänä tiuhaan Lohjan Hormajärvellä. Pikapulahdus ei Kaariolle riitä, vaan vedessä kuluu tuntikausia. Syytä onkin, sillä osteopaattina työskentelevä mies aikoo uida Virosta Suomeen heinä-elokuun vaihteessa.

– Ihan virallisten avovesiuinnin sääntöjen mukaan mennään eli varusteet ovat housut, lasit, lakki ja korvatulpat. Ihon saa rasvata, mutta ei muuta. Mihinkään apuvälineisiin ei saa koskea, eli kun lähden liikkeelle niin seuraava mitä hipaisen on vastaranta. Tavallaan se on aika raadollista, Kaario hymähtää.

Lajin raadollisuudesta avovesiuimari sai kokemusta keväällä, kun Cookinsalmen ylitys epäonnistui viime hetkillä kovan aallokon ja kramppaavien jalkojen takia. Pitkät uintirupeamat koettelevat myös päätä.

– Fysiikka pitää totta kai olla kunnossa, mutta se mikä tavallaan ensimmäisenä loppuu on se pääkoppa, joka rupeaa ilmottamaan että lähde pois, nyt on kylmää ja ikävää ja hankalaa ja väsyttää mutta sitten kun painaa vaan niin kyllä sitä jaksaa mennä.

Kaariota riivaavat toisinaan myös taukoamatta päässä soivat musiikkikappaleet. Korvamato-ohjelmistossa on viime aikoina ollut varsinkin Dire Straitsin tuotantoa.

Luontoelämykset peittoavat lajin haasteet

Uima-altaaseen Kaariota ei enää saisi millään ilveellä, sillä uimareissut luonnonvesissä ovat Kaarion mukaan aivan omaa luokkaansa.

– Onhan tämä allasuintiin verrattuna paljon monipuolisempaa kuin katsoa pelkkää kaakelia. Säät vaihtuu, olosuhteet muuttuu, iso kala tai käärme ui vastaan tai mikä tahansa rankkasade tai ukkonen, unohtumattomia elämyksiä on kertynyt paljon.

Jos Suomenlahden ylittäminen onnistuu, Kaario jää historian kirjoihin ensimmäisenä Viron ja Suomen välisen merimatkan ilman apuvälineitä taittaneena ihmisenä.

– Kyllä sitten on varmasti aika kova voittajaolo. Kun uin Englannin kanaalin yli niin olin varmaan kaksi vuotta sen jälkeen sellaisessa unenomaisessa endorfiinipöllyssä. Suomenlahden ylittäminen olisi vielä kymmenen kertaa kovempi juttu!