1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Puolustusvoimien ulkoistama Millog tähtää vientiin

Puolustusvoimat ulkoisti viisi vuotta sitten maavoimien kaluston huollon Millog Oy:lle. Yhtiö on onnistunut sekä vähentämään puolustusvoimien huoltomenoja että kasvattamaan omaa toimintaansa.

Kuva: Jori Asikainen / Yle

Millog Oy:n päätoimintaa on edelleen etenkin maavoimien kaluston huolto. Sillä on kuitenkin myös omaa optroniikkatuotantoa, jossa se valmistaa optiikkaa, hienomekaniikkaa ja elektroniikkaa yhdisteleviä laitteita.

Millog voitti optroniikkaan perustuvalla tulenjohtosensorillaan puolustusvoimien kansainvälisen kilpailutuksen. Sopimuksen arvo on 26,8 miljoonaa euroa.

– Laite painaa noin kolme kiloa, ja siitä 50 grammaa on peräisin ulkomailta. Kaikki muu on valmistettu täällä Laukaan Lievestuoreella, sanoo Millogin optroniikkayksikön päällikkö Timo Vuorenpää.

– Täysin Lievestuoreella kehitetty tuote, tiukka kilpailu, jossa olivat mukana kaikki kansainväliset isot toimijat, ei mitään pisteitä suomalaisuudesta, ja me selvisimme voittajana, myhäilee Millogin myynti- ja markkinointijohtaja Veli-Matti Kohtamäki.

Kotimaista – alusta loppuun

Millogin optroniikkayksikkö suunnittelee ja valmistaa uustuotannon laitteet alusta loppuun Lievestuoreella. Esimerkiksi tarkkuusoptisten linssien valmistus alkaa tiiltä muistuttavasta lasiaihiosta.

– Tämä on erikoisalaa, joten jos käyttäisimme alihankkijoita, ne pitäisi hakea kaukaa. Nyt kaikki on nopeaa, esimerkiksi tuotekehityksen testaus voidaan tehdä itse, ja tuotekehittäjät istuvat muutaman kymmenen metrin päässä tuotannosta. Voimme tehdä muutamassa päivässä sen mihin muuten menisi viikkoja, Vuorenpää sanoo.

Millog pystyy tuottamaan Suomessa kilpailukykyisellä hinnalla ja toimintavarmasti. Tämä näkyy myös siinä, että asiakaskunta on laajentunut puolustusvoimien ulkopuolelle.

– Isoimmat asiakkaat löytyvät suomalaisesta metsäteollisuudesta, konenäöstä ja vastaavasta, mutta asiakaskunta laajenee koko ajan, Vuorenpää sanoo.

Tähtäin viennissä

Voitettu kilpailutus puolustusvoimien tulenjohtosensoreista on Millogille myös merkittävä meriitti tähdättäessä kansainvälisille markkinoille.

– Perinteisesti olemme valmistaneet valonvahvistimia, mutta meillä on nyt uusia lämpökamerateknologiaan perustuvia tuotteita. Erityisesti näistä uusista tuotteista uskomme, että ne ovat kilpailukykyisiä maailmanmarkkinoilla, Kohtamäki arvioi.

Töitä optroniikassa näyttäisi riittävän. Millog on palkannut Lievestuoreelle lisää väkeä, ja Vuorenpää pitää mahdollisena, että tuotannossa siirrytään yhdestä kahteen vuoroon.