Kolea alkukesä nostaa kotitalouksien energialaskua

Kolea ja paikoin sateinen sää on havaittu myös energialaitosten kulutuskäyrissä. Oulussa – kohteesta riippuen – koleus tuo lämpölaskuun korotuksen, kun vertailukohde on kesäkuu 2013.

Kotimaa
Markku Sutinen Oulun Energia.
Pekka Loukkola / Yle

Oulun Energian kaukolämmön myyntipäällikkö Markku Sutinen laskeskelee, että kesäkuun lämpölaskuun on tulossa noin 20–30 prosentin kasvu verrattuna vuoden 2013 kesäkuuhun. Lopullisia kulutuslukuja ei vielä ole, koska kuukautta on vielä muutama päivä jäljellä, mutta trendi on selvä. Mitä kylmempi alkukesä, sitä kalliimpi lasku on lähdössä kuluttajalle.

Oulussa kuluva kesäkuu on peräti neljä astetta kylmempi kuin kesäkuu 2013. Suurempaan lämmityslaskuun kannattakin jo varautua.

– Lasku tulee poikkeamaan viime kesäkuusta. Saattaa olla kohtuullisen isokin lasku tulossa, yllätys ainakin näin kesäaikana, Sutinen muistuttaa.

Kesäkuun ilmalämpötila on Oulussa ollut puolitoista astetta pitkän ajan keskiarvoa kylmempi, noin 12 astetta. Viiime kesäkuussa Oulussa keskilämpötila ylitti 16 astetta.

Kolean sään tuomaan lisälaskuun ei juuri pysty vaikuttamaan.

– Toki patteritermostaatteja säätämällä saa jotakin aikaan. Lämmön säätö tapahtuu lämmönjakokeskuksessa ja se on ulkolämpotilaohjattu eli lämmön tarve ohjautuu sitä kautta. Ei siinä yksittäisellä asukkaalla ole paljonkaan säästömahdollisuuksia, kertoo Markku Sutinen Oulun Energiasta.

Muuten kuluvan vuoden energiankulutus osoittaa, että alkuvuosi on ollut keskiarvoa lämpimämpi.