1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaupunki aikoo puristaa tuplatuoton Hakaniemen hallista

Helsingin Hakaniemen kauppahallin mittava remontti nostaa myös hallin vuokratuotto-odotusta. Yrittäjät ovat äimistyneitä kaupungin laskelmista, joiden mukaan hallin vuokratulot ovat remontin jälkeen kaksin- tai jopa kolminkertaiset. Kauppiaat uskovat sen merkitsevän kestämättömiä tuplakorotuksia kauppapaikkojen vuokriin, joiden luvattiin pysyvän maltillisina.

Kotimaan uutiset
Hakaniemen kauppahalli sisältä.
Yle

Helsingin Hakaniemen kauppahalli saavutti tänä vuonna arvokkaan sadan vuoden iän. Kasvojen kohotuksia on matkan varrella tehty 1950-, 1970- ja 1990-luvuilla, mutta nyt on viimeinen hetki toteuttaa täysremontti.

Hallin tekniset järjestelmät ovat huonokuntoisia ja tällä hetkellä kauppa käy hätäkorjausten turvin. Rakennukseen on luvassa mittava peruskorjaus vuosina 2016-2017. Hallin ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät uusitaan sekä varasto- ja sosiaalitilat päivitetään nykyaikaisiksi. Korjaustyön yhteydessä varaudutaan lisäksi tulevaa metroyhteyttä varten rakentamalla portaat ja hissikuilu.

Jättiremontilla on myös iso hintalappu, 15 miljoonaa euroa. Kulujen kattamiseksi Helsinki on tehnyt laskelman hallin vuokratuotto-odotuksesta. Koko hallin vuosivuokraksi on arvioitu 840 000 - 1,29 miljoonaa euroa. Se on nykyiseen vuokratuottoon verrattuna kaksin- tai jopa kolminkertainen summa.

"Toinen käsi ei tiedä mitä toinen tekee"

Hakaniemen hallin kauppiaat ovat tyrmistyneitä. Vaikka remontti on odotettu ja sen tiedetään nostavan vuokrakustannuksia jonkin verran, on luku viivan alla totaalinen shokki.

Pelkäämme, että mukana on kuluja, jotka eivät liity meihin.

kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja, Pirjo Passinen

– Pelkäämme, että kuluissa on mukana mahdollisesti sellaisia kustannuksia, jotka eivät liity meihin mitenkään. Hankkeessa on kolmessakin kohtaa mainittu toriparkki eli pysäköintilaitos, josta ei ole tullut vielä edes esitystä missään muodossa julkisuuteen, kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen sanoo.

Hakaniemen hallista vastaa kaupungin Tilakeskus. Myyntipaikkojen vuokrausta puolestaan hoitaa Tukkutori. Tukkutorin toimitusjohtaja Timo Taulavuori sanoo, että jos hallin peruskorjauksen hankesuunnitelma hyväksytään sellaisenaan, Tukkutorin maksama vuokra Kiinteistövirastolle nousee roimasti. Hänen mukaansa se merkitsee korotuspainetta kauppiaiden suuntaan.

Kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passisen mukaan tiedonkulku toimijoiden välillä on kangerrellut jo vuosia.

– Kun ollaan sitten itse perehdytty asioihin, niin on vaikuttanut, että yhdellä kädellä tehdään yhtä ja toinen käsi ei tiedä mitä toinen tekee, Passinen summaa.

Evakkoon telttaan?

Hallikauppiaita huolettaa myös remontin aikaiset väistötilat. Yksi vaihtoehto on teltta joko Hakaniemen torilla tai muulla aukiolla, jonne on hyvät liikenneyhteydet.

Teltta vai parakki - väistötilaa pohditaan kesälomien jälkeen.

Helsingin Tilakeskuksen vuokrauspäällikkö, Risto Heikkinen

– Meille on alustavasti vuosi sitten puhuttu, että rakennettaisiin kaksikerroksinen parakkiratkaisu, missä on kaikki moderni tekniikka, joka mahdollistaa kaupan pidon myös talvioloissa, kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen sanoo.

Helsingin Tilakeskuksen vuokrauspäällikkö Risto Heikkisen mukaan väistötilaa pohditaan vasta kesälomien jälkeen. Hän myöntää, että teltta on yksi vaihtoehto, kuten myös jonkinlainen parakki- tai konttiratkaisu. Heikkinen pitää tärkeänä, että toimiva yritysrypäs ei hajoa evakkoaikana.

– Pelkät hallin kuoret eivät ole mitään vaan kauppahalliin tullaan jatkossakin sen tunnelman vuoksi, Heikkinen sanoo.

Helsingin kiinteistölautakunta jätti asian pöydälle kokouksessaan torstaina.

Lue seuraavaksi