Yhä keikkaileva 80-vuotias Vieno Kekkonen: "Itsekin vähän hämmästyin näitä vuosia"

Jazziskelmän Suomeen lanseerannut Vieno Kekkonen on tehnyt musiikkia jo kuusi vuosikymmentä eikä loppua näy. Torstaina hän tähdittää konsertillaan Kalott Jazz&Blues -festivaalia.

kulttuuri
Vieno Kekkonen
Laura Holappa / Yle

Vieno Kekkonen on hämmästyttävän heleä-ääninen ollakseen 80-vuotias. Ikinuoren laulajattaren ensilevytyksestä tulee heinäkuussa kuluneeksi jo 60 vuotta, mutta yhä Kekkosen ääntä voi kuulla keikoilla.

Ei hän aivan täysin itsekään tiedä, mikä on pitänyt äänen lähes muuttumattomana vuosikymmenten ajan. Hän laulaa ikivihreät jazziskelmänsä edelleen samasta sävellajista kuin nuorena.

Olen vain jatkanut enkä ole tajunnut, että ei ole kovin montaa, jotka ovat näin kauan laulaneet.

Vieno Kekkonen

– Se on kummallinen asia, että minun on yhä helpompi laulaa. Kyllähän minä käyn laulutunneilla, en nyt kovin säännöllisesti, mutta kuitenkin. Lauluopettajani sanoi, että ikä ei kuulu äänessä, ja minusta se on kauniisti sanottu, Kekkonen pohdiskelee.

Uuden oppiminen pitää virkeänä

Kun Kekkoselta tiedustelee voimien salaisuutta, hän tuntuu olevan itsekin aidosti yllättynyt vuosistaan.

– En ole oikeasti ajatellut näitä vuosia. Itsekin vähän hämmästyin, että hyvänen aika, olenko minä näin kauan tehnyt tätä. Olen vain jatkanut enkä ole tajunnut, että ei ole kovin montaa, jotka ovat näin kauan laulaneet, Kekkonen nauraa.

Energiansa hän arvelee pursuavan siitä, että jatkuvasti harrastaa ja oppii uutta. Eläkeiän täytyttyä hän alkoi opetella kaksirivisen haitarin soittoa, ja tykkää edelleen opetella uusia lauluja.

– Jotenkin on aina tullut kivoja keikkatarjouksia. On kiva harjoitella uudenlaista ohjelmistoa, Kekkonen kertoo.

Kalottijazzeilla nimekkäät artistit

Vieno Kekkosen tuttua lauluääntä voi kuulla esimerkiksi torstaina Torniossa, jossa hän avaa konsertillaan Kalott Jazz&Blues -festivaalit.

Maailman ainoan kahdessa maassa pidettävän festivaalin ohjelma on muutenkin täynnä nimekkäitä artisteja Suomesta ja Ruotsista.

Lavoille nousevat muun muassa ruotsalainen kansansuosikki Louise Hoffsten ja Suomessa sekä maailmalla arvostettu Timo Lassy Band, sekä Jo'Buddy, Lisa Lystam, Olli Ontronen&Mighty Shitty, Isabella Lundgren ja Helsinki-Cotonou Ensemble.