1. yle.fi
  2. Uutiset

Finanssialan keskusliitto: Totaalista pysähtymistä lainamarkkinoilla ei ole

Liiton mukaan suomalaiset pankit täyttävät sen lainan kysynnän, mitä nykyisessä taloustilanteessa ilmenee.

Kotimaan uutiset

Finanssialan keskusliiton varatoimistusjohtaja Esko Kivisaari torppaa Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto SKVL:n väitteen, että pankeilta ei löydy halua tai kykyä luotottaa ihmisten asuntojen vaihtamista tai ensiasuntojen hankkimista.

Kivisaaren mukaan Finanssialan keskusliiton tilastojen mukaan kotitalouksien luotot kasvavat eurooppalaisella tasolla varsin hyvää vauhtia.

– Marginaalit ovat jonkin verran nousseet ja ehkä vakuusvaatimukset ovat kiristyneet. Mutta mitään tällaista totaalista pysähdystä laimarkkinoilla ei ole missään tapauksessa, Kivisaari sanoo.

Pankkeja kiinnostaa maksukyky

Hänen mukaansa suomalaiset pankit ovat pystyneet täyttämään hyvin sen kysynnän, mitä näissä heikon talouskasvun oloissa on. Kivisaari muistuttaa, että pankit tekevät arvion siitä, mikä on kunkin asiakkaan lainanmaksukysy.

– Meitä välillä kritisoidaan siitä, että myönnetään liikaa lainaa ja nyt tässä, että myönnetään liian vähän. Ehkä pankit ovat suunnilleen oikealla tasolla riskinhallinnassaan, kun molemmilta suunnilta tulee jonkin verran kritiikkiä.

Kivisaari myöntää kuulleensa, että kiinteistömarkkinoilla on ongelmia. Hänen mukaansa se kuvastaa kuitenkin enemmän sitä, että talouselämä ei pyöri Suomessa tällä hetkellä.

– Pankit kilpailevat toki keskenään. Jos ei yhdestä pankista saa lainaa, niin kannattaa keskustella muidenkin kanssa.

Ensiasunnon ostajien tilanne huolettaa

SKVL:n mielestä ensiasunnon ostajat on jätetty pankkien toimesta asuntomarkkinoiden ulkopuolelle. SKVL:n mukaan asuntolainaa ei esimerkiksi myönnetä, jos toinen ostajista on äitiyslomalla tai vanhempainvapaalla.

Kivisaaren mielestä on erinoimaista, että minihallitusohjelmaan kirjattiin asuntosäästöpalkkiojärjestelmän ehtojen lieventäminen.

– On hyvä, että elokuussa budjettiriihessä tarkastellaan asiaa uudestaan. Siellä on tekemistä sekä ikärajoissa että enimmäishinnoissa, joiden säätäminen varmasti parantaisi ensiasunnon hankkijoiden tilannetta.

Lue seuraavaksi