YK: Oopiumin kasvatus noussut ennätyslukemiin

Oopiumiunikon viljelyala Afganistanissa nousi viime vuonna peräti 34 prosenttia. Paikallisille oopiumipellot ovat merkittävä tulonlähde ja eräänlainen vakuutus siltä varalta, että maa joutuu taas sekasortoon ISAF-joukkojen lähdön jälkeen.

Ulkomaat
Afganistanilaiset korjaavat satoa unikkopellolta Jalalabadissa 1. toukokuuta 2014.
Afganistanilaiset korjasivat satoa unikkopellolta Jalalabadissa 1. toukokuuta 2014. Yhdessä Afganistan ja Myanmar tuottavat noin 90 prosenttia maailman oopiumiunikosta, josta valmistetaan oopiumia ja heroiinia.Ghulamullah Habibi / EPA

YK:n mukaan oopiumiunikon viljelyala nousi viime vuonna korkeimmalle tasolle sitten vuoden 1998, jolloin maailmanjärjestö aloitti sen tilastoinnin.

Maailman suurimmassa oopiumintuottajamaassa Afganistanissa unikon kasvatusala nousi viime vuonna 34 prosenttia, vaikka länsimaat ovat yrittäneet saada huumekasvin viljelyä vähenemään. Myös toiseksi suurin kasvattajamaa Myanmar lisäsi viljelyä 13,5 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi YK:n huumeiden ja rikollisuuden vastaisen viraston UNODC:n torstaina julkaisemasta raportista.

Afganistanissa oopiuminkasvatus on merkittävä elinkeino. Naton johtamien Isaf-joukkojen on määrä pääosin lähteä maasta tämän vuoden loppuun mennessä, ja paikallisten viranomaisten mukaan moni viljelijä on ryhtynyt taas kasvattamaan oopiumia eräänlaisena vakuutuksena, sillä maan pelätään taas vajoavan sekasortoon.

Yhdessä Afganistan ja Myanmar tuottavat noin 90 prosenttia maailman oopiumiunikosta, josta valmistetaan oopiumia ja heroiinia. Ne aiheuttavat YK:n mukaan eniten huumeisiin liittyviä sairauksia ja kuolemia maailmanlaajuisesti, minkä vuoksi unikon kasvatuksen lisääntyminen on erityisen huolestuttavaa. Oopiumiunikkoa viljeltiin viime vuonna yhteensä 296 720 peltohehtaarilla.

UNODC:n johtajan Juri Fedotovin mukaan heroiinintuotanto on noussut vuosien 2008 ja 2011 korkealle tasolle.

– Vuosittain jopa 200 000 ihmistä kuolee huumeiden takia, Fedotov sanoi tiedotteessa.

Raportin mukaan maailman huumeidenkäyttäjien määrä pysyi suunnilleen ennallaan 243 miljoonassa. Ongelmakäyttäjiä on noin 27 miljoonaa.

Pääosin Etelä-Amerikkaan sijoittuva kokaiinin kasvatus sen sijaan on vähentynyt alimmilleen sitten vuoden 1990.

Lähteet: AFP, Reuters