1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuivakan huumorin euroveteraani: "Matti, are you sick?"

EPP:n kärkiehdokas, luxemburgilainen Jean-Claude Juncker on hyvä neuvottelija, älykäs ja huumorintajuinen. Miksi häntä ei silti hurraten valita EU-komission johtoon?

politiikka
Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker.Facundo Arrizabalaga / EPA

Luxemburgilainen Jean-Claude Juncker on nousemassa EU:n ykköstehtävään komission puheenjohtajaksi. Juncker korostaa mielellään harvinaisen pitkää liki 20 vuoden pääministerikokemustaan.

– Kääpiömaa, joka on puolet Sheffieldistä. Mitä kokemusta se on? ihmettelee brittitoimittaja.

Juncker joutui eroamaan 2013, kun pääministerin valvontaan kuuluvaa Luxemburgin tiedustelupalvelua syytettiin korruptiosta ja laittomasta vakoilusta.

Juncker kuuluu kristillissosiaaliseen puolueeseen, joka on keskustaoikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen EPP:n jäsen. Hän on siis kokoomuslaisten ryhmätoveri. Junckerin isä työskenteli terästehtaassa, mutta poika koulutettiin juristiksi. Juncker tulee hyvin toimeen myös sosiaalidemokraattien kanssa eikä edusta kovin oikeistolaista ajattelua.

Juncker johti euromaiden valtiovarainministereistä koostuvaa euroryhmää vuosina 2005–2013, joten hän oli mukana nostamassa Eurooppaa finanssikriisistä. Hän oli avainroolissa sopimassa Kreikan, Portugalin ja Irlannin pelastuspaketeista. Paketteihin liittyi tiukkoja säästöohjelmia, eikä Juncker välttämättä ole talouskriisimaiden suosiossa. Junckerin neuvottelutaitoja kuitenkin kehutaan ja hänen uskotaan olevan hyvä välittäjä pohjoisen ja etelän jäsenmaiden välillä.

Esimerkiksi Ranska ja Italia yrittävät nyt hakea helpotusta budjetti- ja velkasääntöihin. Säännöistä lipsuminen saattaa olla osa kauppaa, jossa maat tukevat Junckeria komission johtoon.

Väsynyt euroveteraani?

Britannian päämininsteri David Cameron väittää, että Juncker on liian liittovaltiomyönteinen kelvatakseen briteille. Juncker ei kuitenkaan aja liittovaltiota kuin käärmettä pyssyyn, kuten vaikkapa Alden kilpakumppani Guy Verhostadt. EU:n korkeisiin tehtäviin on yleensäkin tyrkyllä EU-myönteistä väkeä.

Junckerin kuivakkaa huumorintajua kehutaan. Toiset tulkitsevat juttuja arroganteiksi.

Arvostelijoiden mielestä Juncker on väsynyt 80-lukulainen euroveteraani, kun EU tarvitsisi keulakuvakseen kipeästi uusia, energisiä kasvoja. PR-mielessä komissio menee metsään.

Juncker tekee päätöksiä mieluummin kabineteissa eikä ole mikään avoimuuden puolestapuhuja. Lisäksi hän on antanut maansa rehottaa veroparatiisina.

Junckerin alkoholinkäyttöä on paheksuttu. Vieressä seissyt virkamies kertoo, että kerran, kun pääministeri Matti Vanhanen kieltäytyi tarjotusta alkoholista, Juncker kysyi:

– Matti, are you sick?

Koko EU:n kärkiehdokaskuviolle hymähdeltiin aluksi, nyt se on ikään kuin puolivahingossa tuottamassa komission puheenjohtajan.

Lue seuraavaksi