1. yle.fi
  2. Uutiset

Stubb tekisi Britannialle myönnytyksiä talouspolitiikassa

EU:n huippukokoukseen osallistuvan Stubbin mielestä Juncker on hyvä valinta EU-komission johtoon.

Ulkomaat
Suomen pääministeri Alexander Stubb puhuu toimittajille Belgian Ieperissä torstaina 26. kesäkuuta 2014.
Suomen pääministeri Alexander Stubb toimittajien haastattelemana Belgiassa 26. kesäkuuta 2014.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen pääministeri Alexander Stubb (kok.) sovittelisi Britannian pääministerin David Cameronin ja EU-komission puheenjohtajaksi todennäköisesti valittavan Jean-Claude Junckerin välejä talouspolitiikalla.

– Nyt on hirveän tärkeää löytää sellainen komission asialista, jolla on brittiläistä talouspoliittista ajattelua, eli sisämarkkinoiden vapauttamista, vapaakaupan lisäämistä ja byrokratian vähentämistä. Tällä tavalla voidaan rakentaa siltoja, Stubb sanoi torstaina.

Hänen mukaansa Juncker on luonnollinen valinta EU-komission johtoon, sillä hänen europarlamenttiryhmänsä, keskustaoikeistolainen EPP, voitti eurovaalit. Stubbin mielestä Britannian Cameron vastustaa Junckerin valintaa lähinnä sisäpoliittisista syistä.

– Minun mielestäni prosessi, jolla Juncker nyt valitaan, on ollut demokraattinen ja hyvä. Myös Juncker henkilönä on hyvä.

EU-komission puheenjohtaja valitaan torstain ja perjantain kestävässä huippukokouksessa. Unionimaiden johtajien odotetaan äänestävän puheenjohtajasta huomenna, ja koska valintaan tarvitaan määräenemmistö, Junckerin valinta näyttää selvältä. Britannia vaikuttaa jäävän vastustuksensa kanssa yksin.

Stubb arvioi, että myönnytyksenä Junckerin valinnasta Britannia saattaa haluta itselleen esimerkiksi EU:n sisämarkkinakomissaarin viran.

– Mutta tärkeintä on se, että saadaan sellainen komission ohjelma, joka on enemmän keskustaoikeistolainen. Luulen, että sitä Cameron loppupelissä haluaa.

Stubbin mukaan muista EU:n huippuviroista voidaan päättää sen jälkeen, kun EU-parlamentti heinäkuun puolivälissä hyväksyy komission uuden puheenjohtajan.

– Meillä tulee olemaan ylimääräinen Eurooppa-neuvoston kokous joko 16. tai 17. heinäkuuta. Siellä sitten keskustellaan näistä kolmesta muusta huippuvirasta, eli korkeasta edustajasta, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajasta ja euroryhmän puheenjohtajasta.

Lue seuraavaksi