Financial Times listaa kandidaatteja EU-huippuvirkoihin – Kataista ei mainita

Jyrki Kataisen sijaan talouslehti poimi ehdokkaiden joukkoon muun muassa Tanskan Helle Thorning-Schmidtin ja Ruotsin Carl Bildtin. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, euroryhmän puheenjohtaja ja EU:n ulkoministeri valitaan heinäkuun puolivälissä.

Ulkomaat

Arvostettu talouslehti Financial Times (FT) ei pidä todennäköisenä, että entinen pääministeri, talouskomissaari Jyrki Katainen (kok.) nousisi johonkin EU:n huippuviroista.

Lehti ei maininnut Kataista lainkaan listalla, jolla se esitteli vahvoja ehdokkaita kolmeen heinäkuun puolivälissä täytettävään huippuvirkaan. Silloin valitaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, euroryhmän puheenjohtaja ja EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja eli niin kutsuttu EU:n ulkoministeri.

Katainen on sanonut olevansa kiinnostunut etenkin euroryhmän puheenjohtajuudesta, ja Suomessa hänen mahdollisuuksiaan on pidetty hyvinä. FT kuitenkin ennustaa euroryhmän puheenjohtajuutta joko Espanjan valtiovarainministerille Luis de Guindosille tai Ranskan entiselle valtiovarainministerille Pierre Moscovicille.

Lehden mukaan Espanjan mahdollisuuksia parantaa se, että se joutui syrjään Euroopan keskuspankin hallituksen nimityksissä kaksi vuotta sitten. Lisäksi Espanja on vienyt menestyksekkäästi läpi talouskuriohjelman, joten espanjalaisen valinta euroryhmän johtoon olisi symbolisesti tärkeä viesti.

Thorning-Schmidt vahvoilla Eurooppa-neuvoston johtoon

Todennäköisin vaihtoehto Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi on FT:n mukaan Tanskan sosiaalidemokraattinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt. Hän on sosialistien europarlamenttiryhmän kärkinimi tehtävään. Entisenä europarlamentaarikkona Thorning-Schmidt olisi pätevä virkaan, tosin Tanskan pysyttely euroalueen ulkopuolella voi heikentää hänen mahdollisuuksiaan.

Jos Thorning-Schmidtin valinta ei euromaille käy, FT pitää vahvimpana pyrkijänä Italian entistä pääministeriä Enrico Lettaa.

EU:n ulkoministerin tehtävään lehdellä on useita tarjokkaita. Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt arvioidaan muuten sopivaksi, mutta ehkä liian teräväksi suustaan.

Muiksi vaihtoehdoiksi FT nostaa Bulgarian EU-komissaarin Kristalina Georgievan, Italian ulkoministerin Federica Mogherinin, Puolan ulkoministerin Radoslaw Sikorskin ja Hollannin ulkoministerin Frans Timmermansin.

EU-komission puheenjohtajasta päätetään tänä perjantaina, ja keskustaoikeistolaisten kärkiehdokkaan Jean-Claude Junckerin valinta näyttää selvältä Britannian vastustuksesta huolimatta.