Espanjan uusi kuningas kehottaa Kataloniaa yhteistyöhön

Katalaanijohtajat haluavat itsenäistymisestä kansanäänestyksen marraskuulle. Espanjan mukaan äänestys olisi laiton. Katseet kiistan lievittämiseksi kohdistuvat nyt kuningas Felipeen.

Felipe VI sai isältään puolustusvoimain ylipäällikkyyden kuninkaallisen perheen kodissa Zarzuelan palatsissa. Kuva: Reuters-TV

Espanjan uusi kuningas Felipe VI on kehottanut itsenäisyyttä haluavaa Kataloniaa yhteistyöhön Espanjan kanssa, kertoo uutistoimisto AFP. Viikon vallassa ollut kuningas teki torstaina ensimmäisen kotimaan edustusmatkansa Kataloniaan.

– Rehti yhteistyö on paras tapa täyttää jokaisen lailliset pyrkimykset ja saavuttaa suuria päämääriä, Felipe VI sanoi AFP:n mukaan puheessaan Gironassa. Sen tarkemmin Felipe ei yhteistyötä määritellyt.

Girona on yksi Katalonian itsenäisyyttä eniten kannattavista kaupungeista.

Katalaanijohtajat aikovat järjestää itsenäistymisestä kansanäänestyksen marraskuun 9. päivä. Espanja kansallishallinnon mukaan äänestys on laiton.

Uutistoimisto AFP:n mukaan katseet Espanjan ja Katalonian välisen kiistan lievittämiseksi kohdistuvat nyt Felipeen. Gironassa kuningas ei kuitenkaan suoraan ottanut kantaa Katalonian itsenäistymispyrkimyksiin, mutta korosti yhteiselon ajatusta.

Kataloniassa on noin 7,5 miljoonaa asukasta. Monet heistä maksaisivat mieluummin veronsa Katalonian pienemmälle alueelle kuin Espanjalle.