1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Stubb Ylelle: Toivotaan, ettei Venäjältä minkäänlaista vastausta

Georgia ja Moldova allekirjoittavat perjantaiaamuna EU:n kanssa samanlaisen liitännäissopimuksen, josta Venäjä suuttui Ukrainalle. Perjantain ohjelmassa ovat myös komission puheenjohtajaehdokkaan valinta sekä EU:n askelmerkit seuraaville viidelle vuodelle. 

Ulkomaat
Suomen pääministeri Alexander Stubb.
Suomen pääministeri Alexander Stubb.Vesa Moilanen / Lehtikuva

EU-maiden johtajat hahmottelivat torstai-iltana linjausta siitä, mihin EU:n tulisi keskittyä seuraavan viiden vuoden aikana. Eniten aikaa kului keskusteluun vakaus- ja kasvusopimuksesta, joka tähtää terveeseen talouteen. Ankea taloustilanne on saanut monet EU-maat miettimään, ovatko sopimuksen raamit liian ahtaat.

Vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan jäsenmaan täytyy pitää vuosittainen budjettialijäämänsä alle kolmessa prosentissa. Julkisen velan tulee olla alle 60 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Varsinaisten sääntöjen muuttamiseen ei ole valmiutta, mutta varsinkin Ranska ja Italia ovat toivoneet sopimuksen tulkintoihin muutosta. Niiden mielestä esimerkiksi julkiset investoinnit jätettäisiin pois laskuista budjettialijäämää määriteltäessä.

– Tulkinnoista on puhuttu paljon, koska monet katsovat, ettei meidän pitäisi tukahduttaa taloutta, vaan avata sitä. Minusta vakaus on ensi sijalla. Sen avulla ja sen lisäksi tulee sitten kasvua, pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi Yle Uutisille ensimmäisen kokouspäivän päätteeksi Brysselissä.

Stubb muistutti, että viime vuosien finanssi- ja eurokriisi käynnistyi jo vuonna 2003, jolloin EU alkoi höllentää ja jäsenmaat rikkoa kasvu- ja vakaussopimusta. Suomi oli valtiojohtajien illallisella tiukasti Saksan linjalla.

– Nyt ei pidä antaa mitään sen tyyppistä viestiä, että tämän tyyppistä toimintaa tulisi uudestaan, pääministeri tiivisti.

Virkamiehet hioivat myöhään yöhön sitä, kuinka vakaus- ja kasvusopimus kirjataan EU:n seuraavan viiden vuoden toimintaohjelmaan. Valtiojohtajien on tarkoitus hyväksyä uuden komission evästykseksi tarkoitettu ohjelma perjantaina.

Ukrainan, Georgian ja Moldovan lähentymiselle sinetti

Perjantaiaamuna Georgia ja Moldova allekirjoittavat EU:n kanssa lähentymis- ja vapaakauppasopimuksen.

Ukraina allekirjoitti saman sopimuksen poliittiset osat jo maaliskuussa. Perjantaiaamuna on vuorossa lopun sopimuskokonaisuuden allekirjoitus. Ukrainan presidentti puhuu myös EU-maiden johtajille ennen lounasta.

Pääministeri Alexander Stubb toivoo, ettei Venäjä ryhdy vastatoimiin sopimusten vuoksi.

– Toivotaan, ettei tule minkäänlaista vastausta. Elämme vapaassa maailmassa, jossa itsenäiset kansallisvaltiot voivat itse päättää siitä, mitä kansainvälisiä instituutioita lähennytään. Ja koska liberaali demokratia yhdistettynä markkinatalouteen on ylivoimaisesti paras yhteiskuntamalli, Ukrainan, Georgian ja Moldovan kaltaiset maat haluavat sitä lähentyä.

Ukrainan presidentin julistama tulitauko päättyy perjantaiaamuna. Stubb ei usko, että Ukrainan sopimuksen viimeistely vaikeuttaisi tilannetta Itä-Ukrainassa tai kirvoittaisi Venäjässä vastareaktioita.

– En usko, että Ukrainan lähentyminen Euroopan Unioniin on millään tavalla huono asia Venäjällekään, päinvastoin.

Iltapäivällä on vuorossa ehdokkaan valinta EU:n komission puheenjohtajaksi. Luxemburgin entisen pääministerin Jean-Claude Junckerin valintaa pidetään selvänä, vaikka Britannia aikoo äänestää Junckerin ehdokkuutta vastaan.

Lue seuraavaksi