1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jamppa Tuominen

Tähden elämänkaari esitellään musiikin siivin

Oulussa nähdään perjantaina musiikkinäytelmä 1990 luvun lopussa menehtyneestä iskelmätähti Jamppa Tuomisesta. Näytelmän musiikki perustuu Jamppa Tuomisen tunnetuksi tekemiin kappaleisiin ja se kuvaa aikanaan huippusuositun tähden elämänkaaren pikkupojasta aina viimeisiin päiviin saakka.

Kuva: Yle

Oulun Ylikiimingissä ensi-iltaan valmistuva näytelmä kertoo vuonna 1949 syntyneen oululaisen iskelmätähden elämänkaaren pikkupojasta aina laulajan viimeisiin päiviin saakka. Jamppa Tuomisen tähtikausi sijoittui 1970- ja 1980 luvuille.

Jamppa Tuomisen levyjä on myyty yli 700 000 kappaletta ja hän onkin yksi kaikkien aikojen suosituimmista suomalaisista iskelmälaulajista. Hänen suuria hittejään ovat olleet muun muassa näytelmän nimikappale Aamu toi, ilta vei sekä Kevään ensi kukkanen.

Loppuaikoinaan Jamppa Tuominen esiintyi lähinnä Kanarian saarilla suomalaisturisteille ja hän kuoli Playa de la Inglesissa vuonna 1998.

Hittejä ja huumoria

Mukaan näytelmään on otettu Jampan suurimmat hitit ja tekstissä viljellään myös Jampan aikaista keikkahuumoria.

Aikuisen Jampan rooliin valitun Marko Hiltuilan ääntä näytelmän tuottaja Eeva-Maria Parkkinen suorastaan hehkuttaa. Parkkisen mielestä se on vain piirua vaille samanlainen kuin oikealla Jamppa Tuomisella.

– Kyllä meillä on ollut onni, että me saimme lähestulkoon samanlaisen äänen. Jotenkin se luo vielä enemmän tunnetta näytelmään, sanoo Parkkinen.

Toinen Jamppa näytelmä

Jamppa -näytelmää esitetään Ylikiimingin museonpihalla kesä-heinäkuun vaihteessa.

Oulun Ylikiimingissä kantaesitettävän näytelmän Jamppa Aamu toi, Ilta vei –näytelmän on kirjoittanut raahelainen Pauli Ylitalo ja sen on ohjannut Raija Päkkilä. Musiikin on ohjannut ja sovittanut Olli Roman. Jamppaa lapsena esitää Kalle Pyky ja aikuisena Marko Hiltula.

Ylikiimingissä kantaesitettävän uuden näytelmän lisäksi Jamppa Tuomisen elämästä on nähty myös toinen samanniminen Heikki Lundin käsikirjoittama näytelmä, jota on esitetty muun muassa Keski-Uudenmaan Teatterissa Keravalla. Sen pääosaa on esittänyt Puntti Valtonen.