1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä laukaisee uuden sukupolven kantoraketin

Angaran kehittäminen alkoi 1990-luvun puolivälissä. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan kehitystyö on tullut maksamaan yli kaksi miljardia euroa.

Baikonurin avaruuskeskuksessa Kazakstanissa laukaistiin Soyuz TMA-12M -raketti 26. maaliskuuta. Kuva: EPA

Venäjä on määrä laukaista tänään perjantaina uuden sukupolven Angara-1.2PP -kantoraketti. Kantoraketti on keskeinen osa presidentti Vladimit Putinin joulukuussa käynnistämää avaruusteollisuuden uudistusta.  

Angara on ensimmäinen Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen suunniteltu kantoraketti.  Neuvostoliiton hajotessa Venäjä menetti Baikonurin avaruuskeskuksen ja siellä toimineet Zenit- ja Dnepr-rakettien valmistajat Kazakstanille. Viime vuosikymmeninä Venäjän avaruusteollisuus- ja tutkimus ovat lisäksi kärsineet aivovuodosta ja määrärahojen niukkuudesta.

Venäjällä Angaraan on asetettu runsaasti toiveita. Sen halutaan nostavan Venäjän uudelleen avaruustutkimuksen eturintamaan. Angarasta valmistetaan useita versioita, joista ensi vuonna koelaukaisuun tulevalla Angara 5:llä aiotaan korvata teknisistä ongelmista kärsinyt Proton-raketti. 

Asiantuntijat ovat pitäneet ongelmana sitä, että Angaralla on sama valmistaja, Khrunichev, kuin Protonilla. Avaruusasioita seuraavan russianspaceweb-sivuston toimittajan Anatoli Zakin mukaan Angaran rakentaa sama yritys ja samat ihmiset kuin Protonin, joten ei ole lainkaan varmaa, etteikö se kärsisi samoista ongelmista.

Angaran kehitystyö alkoi 1990-luvun puolivälissä. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan se on tullut maksamaan sata miljardia ruplaa eli yli kaksi miljardia euroa.

Laukaisu tapahtuu Arkangelin alueella sijaitsevasta Plesetskin avaruuskeskuksesta, jonne Venäjä haluaa yhä enemmän siirtää Baikonurin toimintaa. Suunnitelmissa on myös uuden avaruuskeskuksen rakentaminen Venäjän kaukoitään.