Hyppää sisältöön

Salaperäinen metsäpuutarha – eroon rasittavasta nurmikosta

Hyvästit nurmikonleikkuulle. Puutarha voi olla hurmaava, vaikka siinä ei olisi juuri lainkaan nurmikkoa. Metsäiselle tontille luodulla pihalla polut ja käytävät mutkittelevat vehmaiden köynnösten ja varjostavien puiden lomassa ja luovat puutarhaan salaperäisen tunnelman.

Kivetty käytävä Honkamajan metäspuutarhassa. Kuva: Kati Turtola /Yle

Englantiin tehty puutarhamatka vahvisti Seppälöiden ajatuksen siitä, että puutarhassa voi olla muutakin kuin ruohoa. 25 vuoden aikana metsänpalanen on muuntunut hämyisäksi puutarhaksi, jossa kivet, porrastukset, kaytävät ja istutukset elävät sulassa sovussa metsän puiden ja luonnonkukkien kanssa kanssa.

– Ensin tietysti oltiin niin kuin ihmiset ja tehtiin piha ja nurmikko ja ostettiin muutama vakiopensas. Sitten todettiin, että ei se nurmikko siinä kasva, pohtii tammelalaisen metsäpuutarhan omistaja Mirja Seppälä.

Luonnonkasvit sulassa sovussa ostotaimien kanssa

Vuosien mittaan taimia ja istutuksia on kertynyt niin paljon, että on ihan turha laskea niiden määrää tai arvoa.

– Meidän tuliaiset on aina matkalaukullinen taimia. Niistä otetaan mullat pois ja pakataan laukkuun. Ja tuodaan laukku kotia. Metsäkukkiakin täällä on aika paljon säilytetty. On puna-ailakkia, kieloa ja ja tietysti sinivuokot ja valkovuokot ja päivänkakkarat, luettelee harrastajapuutarhuri Seppälä.

Honkamajan metsäpuutarha on hämyinen ja varjoisa, missä ei ole laajoja valoisia kenttiä. Katvepaikoillakin on Mirja Seppälän mukaan oma tehtävänsä.

– Pieniä paikkoja on, mihin paistaa vähän enemmän aurinko, mutta sitten toisaalta se varjoisuus armahtaa. Ei tarvi kastella niin paljon.

Kummallisia kulmia ja mutkittelevia käytäviä

Mutkittelevat polut ja käytävät, vehmaat köynnökset ja varjostavat puut luovat pihaan salaperäisen tunnelman.

– Tätä ei koskaan näe kerralla kaikkea. Puutarhan ei pidä olla niin avoin, että kun yhdestä kohtaa katsoo, niin näkyy kaikki, luonnehtii Seppälä.

Puutarhan ei pidä olla niin avoin, että kun yhdestä kohtaa katsoo, niin näkyy kaikki.

Mirja Seppälä

Pöksäksi kutsuttu huvimaja on omanlaisensa sekin. Maakellarin päälle pultattuun kaksikerroksiseen majaan on otettu mallia Itä-Suomen paanukattoisista rakennuksista, mutta suurimmaksi osaksi majarakennuskin on perheen oman ideoinnin tuotosta.

– On siinä yksi suora kulma koko rakennuksessa. Loput on sitten tehty vähän oman mielen mukaan. Mä halusin, ettei se ole ihan tavallisen näköinen.

Rautakanki ja talikko maansiirtovälineinä

Aika ajoin puutarhoja harrastava väki pääsee tutustumaan Seppälän perheen omistamaan puolen hehtaarin tonttiin. Tulevanakin sunnuntaina Avoimien puutarhoiden päivänä portit ovat auki kaikelle kansalle.

– Vierailijat ihmettelevät yleensä tontilla olevien kivien määrää. Kaikki tontilla olevat kivenlohkareet ja murikat ovat alunperin omalta maalta, vakuuttaa Mirja Seppälä.

– Yhtään kiveä tänne ei ole muualta tuotu eikä mistään ostettu. Kivet on siirretty pääosin lihasvoimin ilman suuria koneita. Kottikärry, lapio ja rautakanki. Talikkokin on hyvä vehje, luettelee Mirja Seppälä käytössä olevat maansiirtovälineet.

Kaikki tontilla olevat kivenlohkareet ja murikat ovat alunperin omalta maalta.

Mirja Seppälä

Seppälät ovat entisiä maanviljelijöitä, jotka ovat vaihtaneet peltojen viljelemisen puutarhaharrastukseen.

– Kun se maanviljelystouhu loppui ei siitä mullasta päästy eroon. Sitä täytyi kaivaa ja kaivaa. Ja nyt on sitten kaivettu.

Mirja Seppälä myöntää, että huvimajassa tulee istuskeltua liian harvoin ja ihailtua omien käsien aikaansaannoksia, mutta kierros puutarhan sopukoissa hoitaa sielua ja mieltä.

– Kyllä se rauhoittaa, kun täällä kiertää ringin.