Hyppää sisältöön

Näkökulma: Onko homous ällöä?

Entä jos homoliittojen vastustuksen takana on primitiivinen inhoreaktio, joka piilotetaan tekosyiden taakse?

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

En pysty koskettelemaan pumpulia.

Jos otan käteeni vanutupon, ihokarvani nousevat pystyyn ja hampaitani vihloo. En ymmärrä miksi, mutta näin on aina ollut. Kun en ymmärrä, miksi joku toinen ajattelee asiasta eri tavalla kuin minä, ajattelen pumpulia.

Uskon, että pumpuli on minulle vähän kuin homoliitot niitä vastustaville. Sitä ei ole aiemmin tarvinnut sietää, siksi sitä ei haluta sietää nytkään. Siitä tulee huono olo. Sitä ei haluta katsella kirkossa. Sen kanssa ei haluta kosketuksiin.

Minä ymmärrän tämän. En ymmärrä miksi jotakuta etoo ajatus kahden miehen tai naisen välisestä avioliitosta tai seksistä, mutta en toisaalta ymmärrä omaa inhoani pumpulia kohtaan.

Mutta en ymmärrä, miksei sitä voi sanoa suoraan? Miksei voi sanoa ”homojen seksi ja rakkaus on ällöä”? Miksei voi sanoa ”kaksi isää tai kaksi äitiä on ällöä”? Miksei voi sanoa, että ”Kansalainen, varo! Homous voi tarttua”?

Tällaiset perustelut antavat lausujastaan ehkä lapsellisen kuvan. Silti ne ovat järkevämpiä kuin ne perustelut mitä kansanedustajat ovat antaneet. Kuten:

"Soisin, että lapsella adoptiotilanteessa olisi ensisijainen oikeus isään ja äitiin." (Niikko, ps.)

– Mutta yksi äiti tai isä on enemmän ok?

"Lapselle tulee taata oikeus vähintäänkin äitiin.” (Turunen, ps.)

– Yksi äiti on siis parempi kuin kaksi. Tämä selvä. Odotan aloitetta, joka kieltää adoption sinkkumiehiltä.

"Avioliitto on miehen ja naisen välinen instituutio." (Östman, kd.)

– Eikö vanhan instituutiomallin mukaan vaimo ole miehen omaisuutta? Miksei kukaan vaali tätä perinnettä?

"Vakiintuneita käsitteitä ei pidä muuttaa." (Hirvisaari, Muutos 2011.)

– Asioita ei pidä muuttaa koska asioita ei pidä muuttaa? Mihin päättäjiä tarvitaan?

Pumpuli-inho ja homoinho poikkeavat toisistaan siinä, että inho pumpulia kohtaan ei loukkaa pumpulin tunteita tai rajoita pumpulia olemasta oma höttöinen itsensä. Inho homoja tai homoliittoja kohtaan on toinen juttu.

Siispä – homoliittojen vastustajat – sanokaa rohkeasti: ”Homous on ällöä”. Tämän jälkeen voimme yhdessä miettiä, kannattaako inhoreaktion pohjalta tehdä satojen tuhansien elämää koskevia päätöksiä.