Mäntyharjun säämies: heinäkuu on lämmin muttei helteinen

Kutuahvenen selkäevä kertoo jälleen vankkumatonta viestiään. Ahvenprofessori Matti Paasonen povaa, että heinäkuu on lämmin ja luvassa onkin mitä mainiointa kesäkeliä.

luonto
Matti Paasonen
Matti PaasonenSari Ursin / Yle

Räntäsateiden ryydittämän kesäkuun jälkeen heinäkuussa luvassa on mitä mainiointa kesäkeliä. Kutuahvenen selkäevästä säätä ennustava mäntyharjulainen Matti Paasonen povaa, että heinäkuu on lämmin muttei helteinen.

– Hyvin kesäistä keliä on luvassa mutta mitään helleaaltoja ei tule. Hyvin kesäinen kuukausi tulee ja lämmintä pitäisi olla 23–24 astetta.

– Ukkoskuurot jos tulee ja pilaa, niin se on sitten eri juttu, kun tämä ei niitä ukkosia näytä, povaa Paasonen.

Kesäkuun ennusteessa tarkkuusvajetta

Paasosen ennusteen mukaan kesäkuun piti olla suorastaan helteinen ja juhannuksena uimavesien piti olla kuin linnun maitoa. Ei ollut. Ahvenprofessori löytää kuitenkin selkeän syyn kesäkuisen sääennusteen lievään tarkkuusvajeeseen.

Nämä sateet ja kylmä ilma johtuivat jotenkin ukkosilmojen kierrosta.

Matti Paasonen

– Nämä sateet ja kylmä ilma johtuivat jotenkin ukkosilmojen kierrosta. Luulen, että ukkosilmat muuttivat tuulet pohjoiseen ja itäpuolelle.

– Vaikka täällä ei paljoa jyrissytkään, niin luulen, että siinä se syy oli, arvioi Paasonen.

Ja juuri noita ukkosiahan ei kutuahvenen selkäevästä siis näe.

300–600-grammainen ahven on tarkin

Tuoreen ennusteen osalta tarkkuutta parantaa se, että käytössä on uusi ahven. Kesäkuun ennusteen Paasonen teki vielä vanhasta ahvenesta, mikä saattoi myös osaltaan aiheuttaa lievää epätarkkuutta. Uudesta ahvenesta havaitut merkit ovat tällä kertaa erittäin selvät.

Heinäkuulle näyttää erittäin vahvat värit.

Matti Paasonen

– Sellaisia värivaihteluja siinä on, ja heinäkuulle näyttää erittäin vahvat värit, avaa Paasonen metodejaan.

Ahvenen Paasonen on tälläkin kertaa nostanut synnyinkotinsa läheisestä järvestä. Tarkimman ennusteen saa 300–600-grammaisesta ahvenesta.