1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tupakan maahantuontiin tulossa tiukennuksia

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa 20 tunnin säännön tupakan maahantuontiin ETA:n ulkopuolisista maista. Tämä vähentäisi merkittävästi tupakan maahantuontia Venäjältä

Kotimaan uutiset
Takavarikoituja kartonkeja.
Yle

Nykyisin Venäjällä käyvä turisti voi tuoda Suomeen kartongin savukkeita, vaikka vierailisi Venäjällä vain muutaman minuutin. Tupakan maahantuontiin tulee 20 tunnin aikaraja, mikäli sosiaali- ja terveysministeriön tänään julkistama tupakkapoliittinen toimenpideohjelma toteutuu. Nykyisin vastaava raja on jo voimassa alkoholin osalta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Venäjällä tulee olla yli 20 tuntia, mikäli savukkeita haluaa Suomeen tuoda.

Ministeriö perustelee aikarajaa sillä, että sillä ehkäistään tupakkatuotteiden laitonta kauppaa. Venäjältä tuotuja savukkeita myydään yleisesti itärajan rajanylityspaikkojen tuntumassa, esimerkiksi Lappeenrannassa ja Imatralla. Ministeriö viittaa tullin tietoihin, minkä mukaan 90 prosenttia Venäjällä käyvistä tuo mukanaan tupakkatuotteita, joista suurin osa pääätyy oletettavasti muuhun kuin omaan käyttöön.

Laiton savukekauppa rehottaa itärajalla

Savukkeden maahantuonti on ollut ongelma Lappeenrannassa ja Imatralla jo vuosia. Useat tupakoimattomat ihmiset tuovat tankkausmatkoiltaan savukekartongin, jonka he sitten myyvät edelleen. Näin savukkeita päätyy myös alaikäisille.

Imatran keskustasta pääsee Venäjälle Svetogorskiin esimerkiksi polkypyörällä nopeimmillaan vartissa. Paluumatkalla mukana monella on myös kartonki savukeita.

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa myös Suomeen tulevien turistien tupakkakaupan kuriin. Esityksen mukaan Venäjällä asuvan tulee olla Suomessa vähintäin kolme vuorokautta, jotta hän saisi tuoda Suomeen savukkeita.

Venäjällä savukekartongin saa halvimmillaan noin kymmenellä eurolla. Suomessa kartonki maksaa 55–57 euroa.

Lue seuraavaksi