Latinot lahjoivat hevimiehen futispaidoilla

Lahtelainen Jani Huttunen on kiertänyt bändinsä Inferian kanssa lähes koko Etelä-Amerikan. Viimeisimmältä kiertueelta tuomisina on tukku uusia pelipaitoja.

urheilu
Jani Huttunen esittelee jalkapallopaitojaan.
Jani HuttunenTanja Perkkiö / Yle

Grindcorebändi Inferian Etelä-Amerikan reissu ajoittui juuri Brasiliassa pelattavien jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen alle. Inferian laulaja Jani Huttunen on jalkapallofani, joten hän pyysi eri maiden keikkajärjestäjiltä etukäteen, että nämä hankkisivat hänelle kukin oman maansa pelipaidan.

Mies palasikin reissultaan mukanaan komea kokoelma eteläamerikkalaisten jalkapallomaiden paitoja.

Inferia kiersi kahden kuukauden aikana yhdeksän maata ja 43 tuhatta kilometriä. Tämän kevään reissu oli bändin kolmas iso kiertue.

Tämä on siis aito world cup -paita, varmaan hiukan arvokaskin.

Jani Huttunen

Ensimmäisen kerran Inferia kiersi laajemmin Etelä-Amerikkaa vuonna 2009. Käymättä ovat vain Venezuela ja Uruguay.

– Jälkimmäinen harmittaa, koska se on kova jalkapallomaa.

Nyt reissun jälkeen vehreän suomalaisen puutarhan pyykkinaruille levitettyjen värikkäiden paitojen joukosta puuttuu kisojen isäntämään Brasilian pelipaita, joka on peräisin jo aiemmalta kiertueelta.

Tällä kertaa Brasiliassa annettiin lahjaksi Saõ Paulon paikallisen seuran 100-vuotisjuhlapaita. Keikalla Saõ Paulossa Jani Huttunen esiintyikin Santosin pelipaita päällään.

– Siitä tuli vähän huonoa palautetta faneilta, jotka olivat tulleet muista kaupungeista meitä diggailemaan. Jäi varmaan pari levyä myymättä ja valokuvaa ottamatta sen pelipaidan takia.

Katukuva vilisi pelipaitoja

Paitojen joukosta erottuu syvän vihreä Bolivian maajoukkuepaita, joka ei ole "se virallinen". Huttunen arvelee tämän olevan treenipaita. Kolumbian maajoukkueella on punaisen lisäksi keltaisempi paita, joka on virallinen FIFA-paita.

– Tämä on siis aito world cup -paita, varmaan hiukan arvokaskin.

Keltainen Ecuadorin paita on somistettu sinisellä, mutta ihan Ruotsin värinen se ei ole, mukana on ripaus punaista. Paraguayn punavalkoraidallinen paita on aiemmalta reissulta.

Perun punavalkoisessa vinoraidallisessa paidassa komeilee numero 14, Pizarro. Se on taitavan hyökkääjän Claudio Pizarron pelipaita.

Jäi varmaan pari levyä myymättä ja valokuvaa ottamatta sen pelipaidan takia.

Jani Huttunen

Chilestä ei pelipaitaa irronnut, mutta se ei Huttusta kummastuta.

– Jostain syystä meininki ei keikoilla Chilessä ollut niin hyvä kuin muualla.

Pelipaitoja näkyi kaikkialla Etelä-Amerikassa katukuvassa paljon. Niitä myytiin kojuissa, ja jalkapallofanit pikkupojasta vaariin pukeutuivat oman maansa futispaitaan. Jo kisojen alkamisen kynnyksellä kannatuslauluja hoilattiin kaduilla ja toreilla.

Jani Huttusella on päällään oman suosikkinsa Argentiinan sinivalkoinen pelipaita. Selässä komeilee tietysti legendaarinen Maradona.

Jalkapallofanitus onkin erityisen kiihkeää isäntämaa Brasilian lisäksi Argentiinassa, jossa futiksen MM-kisat nousi puheenaiheeksi joka puolella, missä ihmiset tapasivat toisiaan.

Joka maassa maailmanmestariksi veikattiin tietysti aina omaa joukkuetta.