Ketjuhuoltikselta poikkeava ottaa riskin ja altistuu elämyksille

Rattiraivo rauhoittuu Temmeksellä minipossua paijaten, ja takapenkin kitinäkin katkeaa viimeistään afrikkalaisen kääpiövuohen paikkeilla. Kotieläinpihalla sydämiä sulattavat myös pienet matkapppaat Aada, Iida ja Reea. Kiireinen kulkija kaasuttaa elämysten ohi.

ilmiöt
Minisika laitumella.
Iita Pirttikoski / Yle

Fyrstenin perheen pienet tyttäret Aada, Iida ja Reea ottavat pihaan kurvanneet vieraat vastaan veikeästi hymyillen. Ei mene kuin hetki, että Lehtokummun kotieläinpihan ja aittakahvilan matkaoppaat ovat hurmanneet Vantaalta Ouluun matkaavan Sari Liljan perheineen.

– Kerrotaan eläinten nimet ja omissa polvissa olevien naarmujen alkuperä, Lilja kuvailee Temmeksellä käynnissä olevaa kierrosta.

Auton tankkiin on turha tältä pysäkiltä haikailla täytettä, ja suuremmat ruokaostoksetkin on parempi hoitaa muualla. Toisaalta tarjolle katetaan harvemmin huoltoasemilla tavattavia elämyksiä ja tuotteita, esimerkiksi oman tilan villaa.

– Se haisee, tytöt nauraa kihertävät.

– Lampaalle, Virpi-äiti kiirehtii tarkentamaan.

Stressinpoistoa possulla

Elämyksistä puheen ollen: Lehtokummun tilaa voisi kuvailla vaikkapa karvaiseksi stressinpoistokeitaaksi. Eläimen silittäminen laskee tutkitusti verenpainetta, vähentää stressihormoni kortisolin määrää ja vapauttaa kehossa hyvänolontunnetta lisäävää oksitosiinia.

Matka aikataulutetaan liian tiukaksi. Ei ole tilaa tulla puoleksi tunniksi rapsuttamaan possuja.

Sari Lilja

– Hyvä, että oli koira vastassa pysähtyessä, pitkän pätkän auton penkissä viettänyt Lilja sanoo.

Kilometriviidakon kiristämiä hermoja – ja istumalihaksia – voi löysätä myös minipossun, hevosten, lampaiden, ja afrikkalaisen kääpiövuohi Pekon seurassa.

Kiire kaventaa katsetta

Sari Lilja kertoo karvaisen kierroksen päätteeksi, että hän pyrkii välttämään asiointia suurilla huoltoasemilla. Hän ymmärtää kuitenkin monien matkaajien syyt valita toisin.

– Ehkä mietitään, saako tiettyä ruokaa lapselle tai meneekö pysähdykseen liian kauan.

Liljan mielestä elämyksille kannattaisi jättää mahdollisuus.

Kerrotaan eläinten nimet ja omissa polvissa olevien naarmujen alkuperä.

Sari Lilja

– Matka aikataulutetaan liian tiukaksi. Ei ole tilaa tulla puoleksi tunniksi rapsuttamaan possuja, hän nauraa.

Palataan vielä Liljan matkaoppaisiin, joiden työaika kirjaimellisesti juoksee pitkin pihaa kirmaten. Aada, Iida ja Reea Fyrsten hoitavat myös kotieläinpihan markkinointia. Millä konsteilla ammattilaiset saavat kiireiset autoilijat poikkemaan pihaan?

– Ehkä mainoksilla. Tai jollakin, tytöt tuumivat ja jatkavat matkaa kohti kukkapenkissä asuvia kanoja.