Hyppää sisältöön

Piippausyhteiskunta on monelle stressin paikka

Piippaukset, soittoäänet ja pelien tehosteet ympäröivät ihmisiä nykyisin liikennevälineissä mutta myös muualla ympäristössä. Lähes kaikilla matkustajilla alkaa olla mukana tietokone, tabletti, pelikone tai ainakin kännykkä. Vähäinenkin melu voi paitsi ärsyttää myös aiheuttaa vakavia terveysvaikutuksia.

Kuva: Sini Kervinen / Yle

Jatkuva äänekäs kännykkään puhuminen mutta myös erilaisten teknisten laitteiden äänet voivat olla ärsyttäviä ja keskittymistä haittaavia, sanoo melua ja hiljaisuutta tutkiva Trafin erityisasiantuntija, filosofian tohtori Outi Ampuja. Varsinkin pitemmillä matkoilla koneiden äänet haittaavat työntekoa ja opiskelua.

– Ympäristö, missä on paljon äänellisiä, äkillisiä ärsykkeitä ei ole keskittymistä edistävä ympäristö. Elimistö vähän hätkähtää niihin ja se voi olla vähän stressaavaakin. Usein melu voi merkitä uhkaa ja silloin elimistö valmistautuu puolustautumaan ja nostaa syketaajuutta ja stressihormoneja, sanoo Ampuja.

Esimerkiksi VR:llä ei ole ohjeistusta teknisten laitteiden äänellisestä käytöstä tai puhelimeen puhumisesta, mutta konduktöörille voi valittaa häiritsevästä melusta. Myös Outi Ampuja suosittaa liikennevälineissä käyttäytymisetikettiä.

– Huomioidaan kanssamatkustajat. Voitaisiin asentaa pois piippausäänet, näppäinäänet, ettei olisi jatkuvaa piippausta ympärillä. Yksi kone on eri asia, mutta kun nykyään melkein kaikilla on jopa useita koneita, äänet ovat aika häiritseviä.

Melututkimusten mukaan suuri osa ihmisistä, yli kolmannes, jopa puolet on meluherkkiä. Häiritsevänä koettu melu ei aina ole voimakas ääni. Melun kokeminen on yksilöllistä. Meluherkillä on suurempi riski saada melusta vakavia terveyshaittoja.

– Meluherkillä on suurempi taipumus sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sanoo Ampuja.

Liikennevälineiden ja koko yhteiskunnan äänimaailma on muuttunut.

– Nykyään jopa puhutaan, että elämme piippausyhteiskunnassa: jossain ympärillä piippailee, kassoissa piippailee, merkinantolaitteet piippailevat, pelit piiippailevat, sanoo Trafin erikoisasiantuntija Outi Ampuja.