Onnistuminen kesäteatterissa tuntuu samalta kuin ensimmäisen lapsen saaminen

Parhaillaan eletään suven vilkkainta kesäteatteriaikaa. Esimerkiksi Kanta-Hämeessä peräti seitsemässä kesäteatterissa on viikon sisällä ensi-ilta. Lopella tämä vuosi erityinen, sillä maalaispitäjän kesäteatterissa näytellään jo kolmattakymmenettä kesää.

Kotimaa
Lopen teatterin näyttelijöitä Aapelin siunattu hulluu- näytelmän harjoituksissa.
Aapelin Siunattu hulluus-näytelmän harjoitukset Lopen teatterissa.Lopen teatteri

Lopen teatterin juhlavuoden näytelmäksi on valittu Aapelin Siunattu hulluus, tällä kertaa musiikillisena sovituksena. Pienen paikkakunnan harrastajateatterin menestys on vaatinut paljon talkootyötä ja yhteishenkeä myös eri harrastuspiirien kesken. Muun muassa Lopen mieskuoro on ollut aina jollakin tavalla mukana kesäteatteritoiminnassa.

Viime vuosina Lopen teatteri on houkutellut näyttelijöiksi yhä enemmän väkeä muilta paikakunnilta. Aapelin Siunatusssa hulluudessa on näyttämöllä kaikkiaan 17 näyttelijää, joista monella on useita rooleja näyteltävänään. Loppilaisia näyttelijöistä on vain neljä.

– Onhan se hienoa, että muualtakin halutaan tulla meille, mutta välillä keväisin on semmoinen työ ja tuska löytää kasaan koko porukka, kun ei ole sitä oman kylän vakisakkia enää niin tiiviisti mukana kuin 20 vuotta sitten, harmittelee Lopen teatterin puheenjohtaja Tove Shipley-Esselström loppilaisen kantaväen teatteri-innostuksen hienoista hiipumista.

"Sitä ei voi tietää, jos ei sitä itse koe"

Kesäteatteri vaatii harrastajalta sitoutumista säässä kuin säässä. Tove Shipley-Esselström kuvailee, miten viimeiset harjoitukset on vedetty toppatakeissa ja pipot ja villasukat yllä.

– Siellä orkesteri soitti monen tunnin treenit villahankat käsissä. Ja täytyy jaksaa hymyillä ainakin sitten viimeistään, kun yleisö on edessä. Vaikka kuinka jo väsyttäisi, mutta sellaista intohimoa ja paloahan se on.

Tove Shipley-Esselströmin mielestä onnistuminen kesäteatterissa on kuin ensimmäisen lapsen saaminen.

Kun ensimmäisen kerran avaat suusi sydän hakkaa ja kädet hikoilee, hiki valuu päätä pitkin.

Tove Shipley-Esselström

– Se fillishän on ihan mahtava. Yleisö odottaa jännityksellä, ei yhtään tiedä, mitä tapahtuu. Kun ensimmäisen kerran avaat suusi sydän hakkaa ja kädet hikoilee, hiki valuu päätä pitkin. Tuntuu, että sanat taketuu kurkkuun. Sitä ei voi tietää, jos ei sitä itse koe.

Valinnanvaraa kesäteattereissa riittää

Hämäläisissä kesäteattereissa luotetaan tänä vuonna sekä klassikoihin että moderneihin teksteihin. Muun muassa Hausjärven Turkhaudan Miinan Montussa kantaesityksensä sai hausjärveläisen Risto Aution käsikirjoittama ja Rosa Aution ohjaama ihmissuhdekomedia Väärät tädit.

Hämeenlinnalainen Miniteatteri on tarttunut Aulangon Graniittilinnassa lastenkirjailijasuosikin Timo Parvelan tekstiin Ella ja kadonnut karttakeppi. Hauhon kesäteatteri puolestaan viettää tänä suvena kymmenvuotisjuhlaansa esittämällä MInna Canthin Anna-Liisan.

Lopella ja Janakkalan Vähikkälässä on ensii-ilta 28. kesäkuuta. Parhaillaan esityksiä on menossa myös Tammelan Rauhaniemen kesätetterissa ja Riihimäen nuorisoteatterissa. Turengin Pyhämäellä esitykset päättyivät jo kuluvalla viikolla.