1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Simpanssit eivät sittenkään hyljeksi musiikkia – kaikki on kiinni rytmistä

Aiemmissa tutkimuksissa apinat ovat hakeutuneet hiljaisuuteen mieluummin kuin musiikin äärelle, mutta nyt afrikkalaiset ja intialaiset rytmit saivat simpanssit kiinnostumaan.

Simpanssiemo pienen poikasensa kanssa Varsovan eläintarhassa tammikuussa 2014. Kuva: Tomasz Gzell / EPA

Vähitellen alkaa hahmottua, miksi simpanssit reagoivat eri tavoin erilaiseen musiikkiin. Tärkein käytöstä selittävä tekijä vaikuttaa liittyvän rytmiin.

American Psychological Associationin (APA) julkaisemassa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) havaittiin, että simpanssit pitävät erityisesti musiikista, jossa on vaihteleva rytmi. Tämä kävi ilmi, kun simpansseille soitettiin afrikkalaista, intialaista ja japanilaista musiikkia.

Simpanssit pitivät eniten afrikkalaisesta ja intialaisesta musiikista. Kun näitä soitettiin tarhauksessa, eläimet hakeutuivat paikkoihin, joissa ääni kuului parhaiten. Sen sijaan japanilaisten sävelmien soidessa simpanssit menivät sinne, missä musiikki kuului vain vähän tai ei lainkaan.

Kokeessa käytetyille afrikkaisille ja intialaisille sävelmille olivat ominaisia vaihtelevat rytmit. Japanilaisen musiikin rytmi taas oli tyypillisesti tasaisen voimakasta, mikä on myös länsimaisen musiikin yleinen piirre.

Pop ja klassinen kuulostavat samalta, sanoisi simpanssi?

Aiemmissa, länsimaiseen musiikkiin keskittyneissä vastaavissa kokeissa on huomattu, että simpanssit hakeutuvat mieluummin hiljaisuuteen kuin kuuntelemaan soittoa.

– Simpanssit saattavat kokea vahvat ja tasaiset rytmit uhkaaviksi, sillä eläimet osoittavat valta-asemaansa juuri tällaisilla äänillä. Näihin lukeutuvat esimerkiksi tömistely, taputus ja esineiden hakkaaminen, sanoo Emoryn yliopiston tutkija Frans de Waal.

Tutkijoiden mukaan edelliset kokeet ovat olleet vajavaisia, koska niissä soitettu länsimainen musiikki on ollut pitkälti samanlaista: vaikka pop, blues ja klassinen musiikki kuulostavat ihmisen mielestä erilaiselta, niillä on sama kaava.

Tutkija Morgan Mingle kertoo uusien löydösten olevan osoitus simpanssien ja ihmisten yhteisestä kehityshistoriasta.

– Se, että simpanssit pitävät musiikista enemmän kuin hiljaisuudesta, on vakuuttava todiste.