1. yle.fi
  2. Uutiset

Klassiset kaunottaret kisaavat jälleen Suur-Saimaan ympäri

Noin 230 vanhaa ajoneuvoa osallistuu Suur-Saimaan Ympäriajoon tänä viikonloppuna. Leikkimielisen vanhojen ajoneuvojen kilpailun vanhimmat ajopelit ovat 20-luvulta. Tapahtumassa itse kilpailun voittaminen ei ole pääasia.

liikenne
Austin Summerset 1952 ja omistajansa Teuvo Suominen
Klaudia Käkelä / Yle

Nykymuodossaan Suur-Saimaan Ympäriajoa on vietetty vuodesta 1993, mutta tapahtuman juuret ulottuvat 60-luvulle. Ensimmäinen yleisölle avoin tapahtuma on jo tänään perjantaina Pallonlahden rannassa, linnoituksen vallien tuntumassa kello 18 - 21. Kilpailijat tekevät maalialueella leikkimielisiä rastitehtäviä.

Lauantaina autot lähtevät kello 9.30 Autokilta Oy:n pihasta Lappeenrannasta. Reitti kulkee Joutsenon, Imatran, Ruokolahden, Puumalan, Anttolan kautta Ristiinaan. Ajot jatkuvat sunnuntaina Mikkelin torilta hieman yhdeksän jälkeen aamulla. Paluumatkalla ajetaan Ristiinaan, Mäntyharjulle, Savitaipaleelle ja Taipalsaarelle. Letka päättää matkansa Lappeenrantaan. Tapahtuman järjestää Etelä-Karjalan Vanhat Ajoneuvot ry sekä Mikkelin Mobilistit.

Perintöauto hurmaa monessa polvessa

Teuvo Suominen lähtee matkaan jo seitsemättä kertaa. Alla hyrrää vuoden '52 Austin A40 Summerset. Kauniin vihreä auto on perintö Suomisen isältä. Suominen on luvannut antaa kaunottaren eteenpäin tyttärentyttärelleen, joka tulee mukaan myös Suur-Saimaan Ajoon.

Suominen ei suhtaudu kilpailuun vakavasti.

– Lähden kokeilemaan, että päästäänkö ympäri. Koskaanhan näistä autoista ei tiedä kulkevatko ne 300 kilometriä yhtä mittaa. Pihasta kun lähdetään, niin koskaan ei tiedä kuinka pitkälle pääsee, Suominen kertoo.

Tapahtumassa Suomista viehättävät samanhenkisten ihmisten seura, sekä kauniit autot:

– Minä en lähde kilpailemaan, lähden tapaamaan kavereita joita tulee ympäri Suomen. Tapahtuma on oikein rattoisa ja illanviettopaikalle kokoonnutaan puhumaan vanhoista autoista.

Kaikkia eivät hienot, hitaasti ajavat ajoneuvot miellytä.

– Ihmiset vilkuttelee joka puolella reitin varrella ja soitetaan torvea. Kun nuoret autot ohittelevat meitä, niin kyllä sieltä peukkua tulee. Joidenkin pitää päästä kiilaamaan ja sieltä näytetään nyrkkiä kun me ajamme hiljaa letkassa. Ei näillä autoilla voi ajaa kovin lujaa.

Austin 1952 edestä
Klaudia Käkelä / Yle
Suur-Saiman Ajojen merkkejä
Klaudia Käkelä / Yle
Vuoden 1952 Austin A40 Summerset
Klaudia Käkelä / Yle
Austin A40 1952 nahkaverhoiluineen
Klaudia Käkelä / Yle
Austin 1952 Ohjauspyörä
Klaudia Käkelä / Yle
Austinin takapenkki
Klaudia Käkelä / Yle
Austin 1952 takaluukku
Klaudia Käkelä / Yle
Austin 1952 rekisterinumero
Klaudia Käkelä / Yle
Austin 1952 keula
Klaudia Käkelä / Yle
Lue seuraavaksi