Prostituutio, huumeet ja bruttokansantuote – Suomessa jo vanha liitto

Pitkin kesää on keskusteltu siitä, kuinka ns. laiton talous ja sen mukaan laskeminen bruttokansantuotteeseen muuttaa kuvaa maan kehityksestä. Britanniassa, Italiassa ja Espanjassa laittoman talouden osuus bkt:stä on jo merkittävä. Suomessa se on hyvin pieni ja kaiken lisäksi laittoman talouden koon arviointi on hyvin vaikeaa.

talous
Ruisku.
Pekka Sipilä / Yle

Muualla Euroopassa vasta viritellään laskureita siihen malliin, että ne voivat ottaa ns. laittoman talouden huomioon bruttokansantuotteen laskennassa. Suomessa ollaan tässäkin asiassa mallioppilaita.

Laiton talous eli huumekauppa, prostituutio ja salakuljetus on Suomen tilastokeskuksen bkt-nikkareiden arkipäivää. Laiton talous on laskettu osaksi bruttokansantuotetta jo vuosia.

Homma ei tosin ole helppo. Esimerkiksi prostituution merkityksen arvioinnissa on tiedettävä prostituoitujen määrä, palvelun reaalikeskihinta ja totta kai asiakkaiden määrä. Työ ei siis ole helppoa, vaikka itse laskentakaava on simppeli.

Laiton talous – häviävän pieni osa

Tilastokeskuksen arviot prostituutiosta ovat vuosien takaa. Keskus on kerännyt tietoja eri viranomaisilta kuten poliisilta sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tilastokeskus ei kerro laskelmien takana olevia tarkkoja lukuja, mutta on päätynyt siihen lopputulokseen, että koko laittoman talouden osuus bkt:stä on piirun verran alle 200 miljoonaa euroa.

Ei siis kovin paljon. Puhutaan lukemasta noin 0,1 prosenttia koko bkt:sta. Tästä potista prostituution osuus on luonnollisesti vain murto-osa.

Kaikki vain arviota

Laskelma perustuu karkeisiin arvioihin. Poliisi arvioi Suomessa olevan noin 400 prostituoitua ja yksittäisen palvelun keskihinnaksi noin sata euroa.

Prostituoitujen kanssa päivittäin työtä tekevä Pro-tukipiste sanoo omassa asiakaskunnassaan olevan 1 500–2 000 prostituoitua. Arviot siis heittävät.

Muut maat perässä komeilla luvuilla

Niissä maissa, jotka ovat alkaneet tai juuri alkavat laskea prostituution, huumekaupan ja salakuljetuksen mukaan, kyseisten laittomuuksien vaikutus bkt:hen on huomattavasti suurempi. Eikä se ole ihme.

Italiassa prostituutio on selvästi perinteikkäämpi osa koko kansantaloutta kuin vaikkapa Suomessa.

Britanniassa huumeiden, salakuljetuksen ja prostituution arvellaan tuovan bkt:hen lisää jopa yli kymmenen miljardia euroa. Summa on suuri, koska myös maan yhteenlaskettu bruttokansantuote on yksi maailman suurimmista. Siitä huolimatta laittoman talouden osuus koko bkt:sta on selvästi suurempi kuin Suomessa.

Hyvä esimerkki on myös Espanja, jossa salakuljetus on selvästi Suomea laajempaa ja ammattimaisempaa. Voi vain kuvitella, kuinka hienon sysäyksen maan bkt saa, kun mukaan lasketaan tarkistetut luvut salakuljetuksen arvosta.