Aitajuoksija suivaantui pakarakuvista: Ajatteleeko kukaan urheilijoiden tunteita?

Miten naisurheilijoiden takamusten hehkuttaminen kuuluu urheiluun, kysyy tamperelainen aitajuoksija Noora Toivo. Hän viittaa Iltalehden keskiviikkoiseen nettijuttuun, jossa pääosassa oli naisurheilijoiden ulkonäkö. Toivon blogikirjoitus keräsi nopeasti kymmeniä tuhansia lukijoita.

urheilu
Nuori nainen istuu puistonpenkillä
Leena Peltokangas / Yle

Iltalehti uutisoi netissä yleisurheilun Paavo Nurmen kisoista viime keskiviikkona kohdistamalla kameransa naisurheilijoihin. Etsimessä oli naisurheilijoiden ulkonäkö ja kuvissa vilahtelivat takapuolet, ruskettuneet sääret ja timmit vatsalihakset.

Nettijutusta syntyi sosiaalisessa mediassa myrsky, joka johti lopulta siihen, että Iltalehti poisti koko jutun verkkosivuiltaan. Uutispäällikkö Tuukka Matilainen perusteli ratkaisua sillä, että juttu ei edustanut lehden urheilu-uutisoinnin linjaa, eikä varsinkaan tapaa katsoa naisurheilijoita.

Aiheeseen ehti tarttua myös tamperelainen, Toijalan Vauhtia edustava 400 metrin aitajuoksija Noora Toivo. Hän tuohtui artikkelista ja kysyyblogissaan (siirryt toiseen palveluun), onko kukaan ajatellut urheilijoita, jotka tahtomattaan joutuvat katsomaan omia "periään" lehtien sivuilla.

Toivo sanoo tuntuneen uskomattomalta, että Iltalehden uutisointi Paavo Nurmen Kisoista keskittyi naisurheilijoiden osalta pelkästään ulkonäköön

– Miten tämä liittyy urheiluun millään tavalla? Onko tämä naisurheilua parhaimmillaan, että otetaan zoomauskuvia pakaroista ja kirjoitetaan, kuinka kaunis rusketus on ihmisillä?

Noora Toivo sanoo ymmärtävänsä mediaa siinä, että haetaan näkyvyyttä, myyntiä ja uutisia.

– Mutta missä menee vastuu siitä, mitä voi julkaista? Missä aletaan miettiä kameran toisella puolella olevaa eli kuvattavaa ihmistä? Missä ajatellaan heidän tulevaisuuttaan tai mielipiteitään? Ja kuka on mistäkin vastuussa, kun kuvia julkaistaan ja millaisessa mielessä niitä julkaistaan, urheilija lataa kysymyksiä.

Media luo turhia paineita

Jos urheilusta jätetään urheilu naisten osalta pois ja puhutaan vain ulkonäöstä ja timmeistä kropista, luo se paineita urheileville tytöille ja naisille, Noora Toivo uskoo.

– Muutenkin katsomossa tai televisioruudun toisella puolella ei ymmärretä, että urheilijalla on yllättävän kovat paineet jo tuloksien suhteen. Paineita on myös siitä, minkä näköinen on.

– Itse olen kova kritisoimaan, kun on tosi kovakuntoisessa ja hyvännäköisessä seurassa. Muutenkin kuva siitä, minkä näköinen urheilijan pitää olla, saattaa vääristyä.

Median luoma ihanne lisää paineita.

– Hyvä esimerkki oli viime vuoden Wimbledonin voittaja (Marion Bartoli). Uskomattoman kova urheilija voitti Wimbledonin ja uutisoitiin, kun hän on niin ruma ja lihava, että miten hän pystyy voittamaan. Kyllähän se on aika hurjaa urheilijana katsella tuollaista, Toivo sanoo.

– Tietyt mediat antavat ymmärtää, että urheilulla ei ole mitään väliä. Ainoastaan sillä, että näytät siltä, miltä naisurheilijan pitää näyttää.

Palautetta laidasta laitaan

Toivon blogikirjoitus ulkonäköuutisoinnista otsikollaI'm sexy and I know iton kirvoittanut palautteita laidasta laitaan.

En sano, että seksi ei liity urheiluun. Totta kai se liittyy tavalla tai toisella. Enkä sano, että ei saa katsoa urheilijoita, naisia tai miehiä. En missään nimessä.

Noora Toivo

– Näkee, että aihe on aika kinkkinen ja monitahoinen juttu. En sano, että seksi ei liity urheiluun. Totta kai se liittyy tavalla tai toisella. Enkä sano, ettei saa katsoa urheilijoita, naisia tai miehiä. En missään nimessä.

Se, mihin Toivo haluaa kiinnittää huomiota, on uutisoinnin tapa ja mitä seurauksia sillä voi olla. Hän toivoo, että uutisoinnissa itse urheilu olisi pääasia. Ne urheilijat, jotka vapaaehtoisesti haluavat tuoda esiin myös ulkonäköään, sen varmasti myös tekevät. Urheilijat ovat kuitenkin tulleet kentälle tekemään tulosta.

Blogikirjoituksen jälkeen Noora Toivo on nopeasti leimattu muun muassa feministiksi. Häntä kehotettiin pukeutumaan burkaan, jos ei halua katseiden kohdistuvan häneen.

Blogipalautteessa moitittiin urheilijoita muun muassa siitä, että he itse pukeutuvat shortseihin. Lisäksi siipeensä sai koko naisurheilu. Sen taso on kuulemma niin huono, että seksi on ainoa asia, jolla on merkitystä.

Noora Toivo yllättyi, että keskustelu kääntyi hyvin nopeasti asiasta aivan toiseen laitaan, joskin valtaosa palautteesta oli kannustavaa. Toivo tahtoi kirjoituksellaan vain kiinnittää huomion takaisin urheiluun.