Ravustuksen voi unohtaa Kainuussa

Kainuun rapukesä näyttää huonolta. Rapurutto on levinnyt laajalle Kainuun vesistöihin, ja saastuneiden alueiden elpyminen voi viedä jopa kymmenen vuotta. Rapuruttoa levittävät eläimet ja ajattelemattomat ihmiset.

Kotimaa
Ravustaja pitelee jokirapua käsissään
Juha Vauhkonen / Yle

Kainuun parhailta rapuapajilta Kuhmon Pajakkakoskesta ja Hyrysalmen reitiltä rutto vei rapukannan jo pari vuotta sitten. Oulujärven rapukanta oli aikaisempina vuosina hyvässä kasvussa, mutta viime vuoden rapurutto tuhosi odotukset tiheästä rapukannasta.

– Ei tässä kovin toiveikkaita auta olla. Kun rutto oli ylävirran puolella Oulujärvessä, niin se sitten alavirran puolelle leviää, toteaa kalataloustarkastaja Kalle Torvinen Kainuun Ely-keskuksesta.

Rapukannan toipuminen vie vuosia

Nykyisin istutuslupia ei helposti myönnetä, sillä ongelmana on, että ravustusalueille on voinut jäädä ruttoa kantavia rapuja.

– Myös tämä jokirapu jää rutonkantajaksi, eli se on elossa mutta kasvaa huonommin ja kanta on harvempi. Rapuruttosieni on kehittynyt koko ajan. Se on muuttunut ja leviää paremmin kuin aikaisemmin. Tässä on kysymys vuosien projektista, sanoo Kalle Torvinen.

– Nyrkkisääntönä voi sanoa, että istutuksista menee kymmenen vuotta, kunnes päästään tiheään rapukantaan, josta voi ammentaa myyntiin saakka, arvioi Jussila.

Jokirapu miehen kädessä.
Hanne Kinnunen / Yle

Ruttoa levittää ajattelematon ihminen

Suomessa esiintyy kahta rapuruttotyyppiä. Oulujärven rapukantaan iski täpläravun aiheuttama ruttotyyppi, eli jokirapualueelle tehtiin luvattomia siirtoja.

Istutuksista menee kymmenen vuotta, kunnes päästään tiheään rapukantaan, josta voi ammentaa myyntiin saakka.

Japo Jussila

– Tämä on karmea teko kainuulaiselle luonnolle. Täpläravun siirtäminen jokiravun vesistöihin on ympäristörikos, sanoo rapututkija Japo Jussila.

Rutto leviää myös eläinten kuten lintujen, saukkojen ja minkkien mukana. Usein ruton viljelijöitä ovat ajattelemattomat ihmiset, jotka tuovat vesistöihin likaisia pyydyksiä.

– Ihmiset pyytävät rapua jollain alueella, ja kun sieltä rutto vie ravut niin he siirtävät samat pyydykset toiseen vesistöön. Jos muita kalanpyydyksiä kuten verkkoja tai katiskoja siirtää vesistöihin, ne tulisi puhdistaa ja kuivata huolella, opastaa Torvinen.

Kainuun vesistöihin rapumertoja ei kannata laskea.

– Kyllä nyt voi suoraan sanoa, että unohtaa ravustuksen ja kalastaa kaloja, virkkoo Torvinen.