Viipuri avautuu veneilijöille

Ulkomaalaiset veneilijät pääsevät jälleen venelaituriin Viipurin keskustassa. Toistaiseksi vierasvenesataman palvelutaso on heikko.

Kotimaa
Viipuri Viipurin linna huvivene vene Venäjä
Yle

Saimaan kanavalla ei ole ruuhkaa huviveneistä. Hienoista kasvua huviveneiden määrässä on kuitenkin viime vuosina ollut.

– Huviveneliikenne on kasvanut 5-15 prosenttia vuosittain paitsi vuonna 2012, jolloin liikenne hieman tippui, Nuijamaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Henri Takkinen kertoo.

Huvialuksia kulki viime vuonna Saimaan kanavan läpi 752.

Suomalaiset eivät pysähdy Viipuriin

Suomalaiset veneilijät käyttävät reittiä pääosin vain läpikulkuun. Harva jää viettämään aikaa Viipurissa tai sen ympäristön saaristossa. Syykin on selvä. Palvelutaso venesatamissa on huono ja niitä ei juuri ole. Myös merkityt veneilyreitit puuttuvat.

– Emme ole olleet valmiita ulkomaalaisten huviveneiden tuloon. Tarvittavaa infrastruktuuria ja veneilyreittejä ei ole, Viipurin purjevenekerhon puheenjohtaja Maksim Kuznetsov sanoo.

Palvelut puuttuvat

Puutteet näkee hyvin Viipurin keskustan Favorit-huvivensatamassa. Paikka on sijainniltaan ihanteellinen aivan Viipurin linnan vieressä, mutta veneilijöille ei ole tarjolla esimerkiksi peseytymis- ja pyykkipaikkaa.

Paikka on kuitenkin viiden vuoden tauon jälkeen jälleen avattu ulkomaalaisille huviveneille. Ensimmäiset suomalaiset ovat jo saapuneet.

– Tämä on lomaa ja pieni seikkailu, mutta samalla pääsee myös tankkaamaan veneen. Sillä polttoaineella ajelee sitten pari kesää Suomessa, kuopiolaisen Riesa-aluksen kippari Reijo Väisänen kertoo.

Viipuri veneilyn pilottikohteeksi

Venäjällä halutaan kehittää huviveneilyä. Suunnitteilla on erityinen ohjelma, johon Viipurille on varattu erityinen sija.

- Viipuri on valittu uuden ohjelman pilottikohteeksi, jonka kokemusten perusteella kehitetään huviveneilyä koko Venäjällä, Viipurin purjevenekerhon puheenjohtaja Maksim Kuznetsov sanoo.

Ensimmäisiä askeleita pienveneilyn helpottamiseksi Viipurin alueella on jo otettu. Esimerkiksi Viipurinlahdelle Sovetskin kaupunkikuntaan eli Johannekseen on jo rakennettu nykyaikainen venesatama.

– Meillä on suuria suunnitelmia kehittää tätä maa- ja vesialuetta. Kysymys on huviveneilyn, rantautumispaikkojen ja venesatamien luomisesta, Sovetskin kaupunkikunnan johtaja Andrei Nekrasov sanoo.