1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Litiumprovinssin kehittäminen voi jatkua Keski-Pohjanmaalla

Kaustislainen malminetsintä- ja kaivosyhtiö Keliber oy on saanut osakeannilla 2,2 miljoonan jatkorahoituksen. Sen turvin yhtiö voi jatkaa litiumkaivoshankkeen suunnittelua Keski-Pohjanmaalla.

Kuva: YLE

Yhtiön itsensä Keski-Pohjanmaan litiumprovinssiksi kutsuma alue kattaa Kaustisen, Ullavan ja Kruunupyyn alueet.

Jatkorahoituksella on tarkoitus tehdä kansainvälisesti vaadittava kannattavuusselvitys. Selvitys vaaditaan ennen kuin louhintatoiminta voidaan aloittaa. Selvitys on moniosainen prosessi, johon kuuluu muun muassa kairaustöitä, ympäristövaikutusten arviointia, ympäristölupien hakeminen ja prosessin investointi- ja käyttökustannusten arviointi.

– Ei tämä jatkorahoitus vielä käynnistä itse louhintaa, kannattavuusselvitys pitää tehdä ensin alta pois. Katsotaan mihin asti tämä rahoitus riittää, Keliberin toimitusjohtaja Olle Sirén kertoo.

Yhtiön täytyy louhia 15 vuoden malmit valmiiksi selvitystyön aikana. Puolelle louhitusta malmista täytyy myös löytää ostaja ennen varsinaisen toiminnan aloittamista.

– Markkinoiden pitää olla sen verran hyvässä kunnossa, että puolet louhituista tuotteista olisi periaatteessa myyty, ennen kuin kannattavuusselvitys saadaan loppuun ja voidaan lähteä hakemaan sitä isoa rahoitusta.

Markkinat suosivat litiumhanketta

Sirénin mukaan ensimmäistä kertaa 1960-luvun jälkeen markkinatilanne näyttää muunmuassa akkuteollisuuden raaka-aineeksi tarvittavan litiumin kannalta juuri nyt hyvälle.

– Tämä on pitkä prosessi ja rahasta on aina ollut pulaa. Nyt mennään eteenpäin, markkinaikkuna maailmalle on auki.

Keliber tähtää valmistamaan puhdasta litiumia, jonka markkinahinta on tällä hetkellä 10 000–12 000 Yhdysvaltain dollaria per tonni.

Kannattavuusselvityksen lopullisista tuloksista riippuu, milloin työt voivat toden teolla alkaa Keski-Pohjanmaan litiumprovinssin avolouhoksissa. Kannatusselvityksen valmistuttua yhtiö voi lähteä etsimään rahoittajia kaivoshankkeen kehittämiseen.

– Tutkimusten jälkeen voi lähteä sitten hakemaan sitä isoa rahaa. Koko toiminnan aloittamiseen menee 70 – 80 miljoonaa euroa. Aikaa tähän kaikkeen siis kuluu ja litiumin louhinta voitaisiin aloittaa aikaisintaan parin vuoden kuluttua.

Artikkelia korjattu 30.6.2014 klo 8:10: lisätty kohtaan 70 000–80 000 euroa, 70–80 miljoonaa euroa.